Zadanie tekstowe z wyrażeń wymiernych
Kamil: Cześć, mam problem z tym zadaniem:
Aby dotrzeć do szlaku rowerowego, turysta przejechał samochodem 75 km.
Następnie przesiadł się na rower i po 20 km osiągnął cel wycieczki.
Podróż w tę stronę zajęła mu 3 godziny. W drodze powrotnej jechał rowerem ze średnią prędkością
o 5
kmh mniejszą, a samochodem − ze średnią prędkością o 15
kmh większą
niż poprzednio.
Cały powrót trwał o 15 minut dłużej niż droga w tamtą stronę.
Oblicz średnią prędkość jazdy samochodem i średnią prędkość jazdy rowerem na
pierwszym etapie podróży.
Do tego doszedłem:
t
r1 → czas jazdy rowerem na początku
t
s1 → czas jazdy samochodem na początku
v
s1 =
753−tr1 → średnia prędkość na początku, samochód
v
r1 =
20tr1 → średnia prędkość na początku, rower
:: powrót ::
v
s2 = v
s1 + 15 → prędkość średnia podczas powrotu, samochód
v
s2 =
753−tr1+15 → po podstawieniu
v
r2 = v
r1 − 5 → prędkość średnia podczas powrotu, rower
v
r2 =
20tr1 − 5 → po podstawieniu
pozostała jeszcze informacja o czasie − na początku jechał 3 h, a później wracał przez 3,25h
ale próba zrobienia cokolwiek z tym powiększała ilość zmiennych i jednocześnie zmniejszała
przeczucie, że cokolwiek z tego wyjdzie

. Proszę o pomoc
Kamil: Dzięki wielkie!

Jeśli ktoś by miał problem z odczytaniem tego, co jest na górze, to układ równań powinien
wyglądać tak:
| | sr2 | | ss2 | |
{ |
| + |
| = 3.25 |
| | vr2−5 | | vs2+15 | |
gdzie
s
r1, s
r2 to droga przebyta na rowerze kolejno jadąc i wracając (są równe);
s
s1, s
s2 to droga przebyta samochodem kolejno jadąc i wracając (są równe).