liczby pierwsze
s3v3n: Jak rozwiazywac zadania z wyznaczaniem liczb pierwszych inaczej niz indukcja? Przykladowo:
p, 4p2+1, 6p2+1 naleza do zbioru liczb pierwszych. wyznacz wszystkie liczby p.
wyszlo mi p=5
niech p i p+2 beda liczbami pierwszymi wiekszymi od 3. wykaz ze liczba p+1 jest podzielna przez
6.
(nie wiem jak udowodnic inaczej niz stwierdzeniem ze p nigdy nie posiada liczby jednosci rownej
2 4 5 6 8 0, gdyz nie jest wtedy pierwsza z definicji, zatem jedyne liczby to takie jak np.
11,13 ; 41,43 ; 17,19; 87,89 − miedzy tymi liczbami znajduje sie wielokrotnosc liczby 6 na
osi, na ktorej zaznaczono liczby nalezace do zbioru calkowitych)
przepraszam za brak polskich znakow
26 lis 16:08
s3v3n: w drugim przykladzie pomylka, 87 nie nalezy do pierwszych
26 lis 16:12
Saizou :
Zadanie 2
Każda liczba pierwsza większa od 3 jest w postaci 4k+1 lub 4k+3.
Niech p=4k+1, czyli p+2= 4k+3, stąd mamy
2p+2=8k+4
p+1=4k+2=2(2k+1) a to jest podzielne przez 6
26 lis 16:27
s3v3n: a zadanie typu pierwszego jak zrobic?
26 lis 16:32