całki
Andzia87327: Oblicz całkę
12π
∫ cos3x dx
−12π
Proszę o dokładne wytłumaczenie
26 lis 15:42
Adamm: cos3x=(1−sin2x)cosx
podstawienie t=sinx
26 lis 15:43
Andzia87327: 12π
| | 1 | |
wyszło mi [sinx− |
| sin3x}] |
| | 3 | |
−
12π
i teraz muszę obliczyc wynik, który powinien wyjść 4/3 a mi ciągle wychodzi 0
26 lis 16:08
Adamm: | | π | | 1 | | π | | π | | 1 | | π | |
sin( |
| )− |
| sin3( |
| )−(sin(− |
| )− |
| sin3(− |
| ))=1− |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | | 2 | |
26 lis 16:17
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 2 | | 4 | |
= 1 − |
| − ( − |
| + |
| ) = |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | |
26 lis 16:18
Jerzy:
| | 1 | |
W nawiasie oczywiście: (−1 + |
| ) |
| | 3 | |
26 lis 16:20