Prawdopodobieństwo
:D: Z talii 52 kart wylosowano 13. Jakie jest Prawdopodobieństwo ze wsród wylosowanych kart będą
reprezentowane wszystkie wartości?
26 lis 14:55
Adamm: zakładam że bez zwracania
| 52 | | 48 | | 44 | | 4 | |
| * |
| * |
| *..* |
| |
| 52 | | 51 | | 50 | | 40 | |
26 lis 15:00
Jerzy:
| | 413 | |
P(A) = |
| |
| | 52*51*50*49*48*47*46*45*44*43*42*41*40 | |
26 lis 15:19
Adamm: Jerzy, przecież na początku karta jest dowolna, potem ograniczamy się każdą kolejną
wylosowaną
ty zrobiłeś tak, jakby wybór początkowej i każdej następnej karty był już ustalony, innymi
słowy
dopuszczasz tylko jeden układ
26 lis 15:27
Jerzy:
Nie... losuję po kolei : 52*51*50 ...
Wyciągam: 4*4*4*4....
jedna z czterch 2, jedna z czterech 3, jedna z czterech 4, .....
26 lis 15:30
Adamm: właśnie, ale może być tak że pierwsza będzie wylosowana 3, i układ będzie pasował, a ty go
odrzucasz w swoim sposobie
26 lis 15:31
Jerzy:
A jakie to ma znaczenie, co wyciągnę jako pierwszą kartę ?
26 lis 15:32
Adamm: właśnie nie ma, ale wtedy czemu nałożyłeś na pierwszą kartę prawdopodobieństwo równe
| 4 | |
| zamiast 1? w końcu pierwszy wybór jest bez znaczenia |
| 52 | |
26 lis 15:34
Adamm: ty masz jakiś układ kolejnych różnych od siebie 13 kart, ale nie masz ich wszystkich
26 lis 15:40
Jerzy:
Zgoda ... trzba jeszce pomnozyć przez 13! i jest dobrze
Ten sam wynik uzyskamy licząc tak:
| | 413*13!*39! | | 413*13! | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 39!*40*41*42*........*52 | | 52*51*50*.......40 | |
26 lis 15:47
Jerzy:
| | 413*13! | |
Adamm .. w pierwszym sposobie powinno być; P(A) = |
| |
| | 52*51*50*....*40 | |
bo wybrane różne 13 kart muszę jeszcze spermutować .
26 lis 15:48
Adamm: teraz się z tobą zgadzam
26 lis 15:50
Jerzy:
26 lis 15:53