Dla jakich wartości parametru m...?
Mxx: Dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie x
4+2(m−5)x
2+4m
2=0 ma cztery różne
rozwiązania?
Pomocy, mógłby mi ktoś to zadanie zrobić, bo nie wiem jak się za nie zabrać?
26 lis 14:52
Jerzy:
Podstawiasz : x2 = t i równanie: t2 + 2(m−5)t + 4m2 musi ieć dwa dotanie rozwiązania:
1) Δ> 0
2) t1 + t2 > 0
3) t1*t2 > 0
26 lis 14:54
Lipa: x2=t
26 lis 14:55
Janek191:
t = x2 > 0
t2 + 2*( m −5) t + 4 m2 = 0
Δ = [ 2*( m − 5)2 − 4*1*4 m2 = 4*( m2 − 10 m + 25) − 16 m2 = −12 m2 − 40 m + 100 > 0
itd.
26 lis 14:56
'Leszek: Podstaw pomocnicza zmienna np. x2 = t , t ≥ 0
Otrzymasz rownanie kwadratowe dla zmiennej t
Warunki rozwiazalnosci zadania
1) Δt > 0
2) t1*t2 > 0
3) t1 + t2 > 0
i prosze rozwiazac
26 lis 14:58
Mxx: Dziękuję wszystkim za pomoc
26 lis 15:17