Calkowanie
Całka a prawdopodobienstwo : W czym pomoze mi umiejetnosc calkowania? jaka korzysc to przyniesie i zrozumienie czego?
26 lis 14:29
Janek191:
Całka może być pomocna do obliczania prawdopodobieństwa geometrycznego
26 lis 14:34
Jerzy:
Całka przydaje się też do liczenia funkcji pierwotnych
26 lis 14:35
'Leszek: Nie tylko do obliczen prawdopodobienstwa geometrycznego , a przede wszystkim
do obliczen wszystkich rozkladow ciaglych gestosci prawdopodobienstwa i
dystrybuanty prawdopodobienstwa , ale to robi sie na studiach wyzszych.
26 lis 14:40
'Leszek: W fizyce calka potrzebna jest do obliczenia drogi S = ∫ vdt ,
do obliczen pedu p = ∫ Fdt , do obliczen pracy W = ∫ Fds i.t.d ,ale to na studiach.
26 lis 14:44
Całka a prawdopodobienstwo : No czyli u mnie w pokoju. Dobra a czego musze sie nauczyć przed calkowaniem. Ostatnio jak
kupilem podreczniki do prawd. To sie okazalo ze cza cale liceum powtorzyc, ale niestety nie
wystarczylo do zrozumienia materialu. Dziekuje wszystkim za odpowiedzi
26 lis 14:46
Całka a prawdopodobienstwo : Chce doprowadzic do upadku kasyna, czy calkowanie mi w tym pomoze?
26 lis 14:48
Jerzy:
Musisz biegle opanować pochodne funkcji.
26 lis 14:51
Całka a prawdopodobienstwo : Mam pewien problem. doszedłem do wniosku, że wariancja i odchylenie nie istnieją. chyba
nie ma czegoś takiego.
rzucamy 30 razy monetą otrzymujemy 1 kombinację spośród 230 w odpowiedio długiej próbce
każda z kombinacji musi wystąpić tyle samo razy. tak stworzony jest ten świat. zatem idąc
dalej kiedyś bardzo dalekiej przyszłości lub bliskiej powinniśmy trafić 1 000 000 razy z rzędu
jedną stronę symetrycznej monety podczas uczciwych rzutów co daje 1 kombinacje
spośród21000000 równierz dla miliarda i tryliarda.
Idąc dalej mamy 1kombinacje z 2∞. Dlaczego nie otrzymujemy samym orlow a rekord w kasynie to
chyba 36 czarnych z rzędu?
26 lis 14:58
Całka a prawdopodobienstwo : Nie tyle samo ale prawie tylesamo uwzgledniajac male odchylenie. Robiac dosw dla kombinacji
2,3,4,5,6,... −Elemntowych każda wystapi ta sama ilosc razy no, prawie.
26 lis 15:02
Całka a prawdopodobienstwo : Panie Jerzy, ale co mam rozumiec przez pochodne funkcji? Funkcje sa w miare przyjemne. Jest
osobna ksiazka na temat pochodnych tzn. Czy to osobny roadkill?
26 lis 15:04
Całka a prawdopodobienstwo : Rozdzial *
26 lis 15:04
'Leszek: Prawdopodobienstwo to jest mozliwosc ,ze dane zdarzenie losowe wystapi,
ale rownie dobrze moze nigdy nie wystapic.
np.prawdopodobienstwo wyrzucenia orla wynosi 1/2 ,ale to nie znaczy ,ze jak
rzucisz dwa razy moneta to raz bedzie orzel a za drugim razem reszka,
mozesz wykonac 100 rzutow i otrzymac jednego orla .
26 lis 15:05
Całka a prawdopodobienstwo : Jejku i o tym napisalem chlopie czytaj a potem pisz
26 lis 15:07
Całka a prawdopodobienstwo : Wiec?
27 lis 17:50
sot: Więc jesteś tępakiem, zajmij się może zbieraniem znaczków wyjdzie ci to na dobre
28 lis 13:57
Całka a prawdopodobienstwo : No to odpowiedz
Rowmie dobrze moga wypadac same orly w nieskonczonosc.
Nikt nie jest tepakiem, sa osoby niezaznajomione z tematem.
Ja nie obrazam z powodu niewiedzy lecz nietaktownego zachowania, gdzie powyzej jest obraza?
A ty strugasz madrusia na utrzymaniu rodzocow lub spoleczenstwa.
Chlopie swietnie mi idzie, co ty mozesz wywnioskpwac na podstawie kilku komentarzy? Juz całki
rozpoczete i nic trudnego. Brak mi fachowych pojec tylko. Myślisz że twoja babcia nie
rozumiala to znaczy że jestes madry? I ja pracuje, a nie utrzymuje sie z pracy innych,
nierobie.
28 lis 19:01
Całka a prawdopodobienstwo : A i jest wykladowca ktory jakimiś cudem wyklada ludzia całki z moimi poziomem. Czyli nie jestem
tepy. Normalnie dostal bys w morde i z bekiem na policji pisal bys protokol że swiety,
pobity, niewinny, i kto wie co jeszcze.
28 lis 20:35
Adamm: Wykładowcy za to płacą, twój argument jest bez sensu
28 lis 20:39
Kacper:
Proszę nikogo nie obrażać, inaczej ban.
28 lis 21:10
Całka a prawdopodobienstwo : A mi za wulgarnym swoja droga. brak kultury to niech nie pisza
28 lis 21:20
Mila:
Wielu wybitnych matematyków zajmowało się ustalaniem zwycięskiej
strategii w różnych grach hazardowych. W grach logicznych ustalano pewne zasady.
Pewien matematyk po przegraniu w karty dużej sumy w Nevadzie opracował
skuteczną strategię w tej grze w karty.
Zajmowano się również ruletką. Tutaj trudniej znaleźć zwycięską strategię,
ponieważ w kasynach ( ruletka) nie występuje tzw. gra sprawiedliwa
(w grze sprawiedliwej wartość oczekiwana wygranej jest równa 0) ,
ponadto prawa fizyki− wprawianie ruletki w ruch przez człowieka, wszystko to powoduje
trudność w opracowaniu skutecznej strategii.
Problem nie jest rozwiązany . Podjęcie się tego zadania to też hazard ( matematyczny)
Życzę sukcesu.
28 lis 21:42
Mila:
Jednak prosimy wszystkich o pisanie kulturalnych komentarzy.
28 lis 21:43
calka a parawd: nie wiesz przypadkiem co? chyba ludzie im placa!
Jezeli sam wrzuca material na youtube. czy dostaje pieniadze społeczne na realizacje materialu
wstepnego
dla studetow zamierzajacych studiowac na danym wydziale, to co oni tracą

?
Ta osoba która traci to ty, ale swojej dumie, że franek od gnoju będzie lepszy niż ty sam.
Ale te czasy już zostały w tyle, jeszcze paru nawiedzonych jak ty mozna spodkac ktorzy
trzymaja wiedze
przekazana za darmo przez poprzednikow i niechcacy sie nia dzielic.
Ludzie nauki to nie mgr. dc i dr. przed tytułem, często prości ludzie, którze wiedzą po co i
dokąd chcą iść
28 lis 21:45
calka a parawd: zato od strony technicznej ruletka juz byla rozpracowana, pewne elementy sie wycieraja co
powoduje ze niektore numery wypadaja czesciej.
dlatego scisly nadzor na notatkami, elektronika, itp
28 lis 21:54
Sanders: btw od różniczkowania można nieźle się uzależnić
28 lis 21:55