geo analityczna
Lipa:
Na prostej o rownaniu x+5y−20=0 znajdz taki punkt P o dodatnich wspolrzednych, ze iloczyn ich
odleglosci punktu P od osi ukladu wspolrzednych jest najwieksza z mozliwych.
26 lis 14:13
Jerzy:

Teraz szukasz maksymalne pole prostokąta o bokach : x i y
26 lis 14:25
Lipa:
| | 1 | | −1 | |
P=x*y=x*(− |
| x+4)= |
| x2+4x |
| | 5 | | 5 | |
| | −b | | −2 | | 5 | |
p= |
| =U{−4}{ |
| =−4*(− |
| )=10 |
| | 2a | | 5 | | 2 | |
P(10,2)
26 lis 14:28
Janek191:

x + 5 y − 20 = 0 ⇒ y = − 0,2 x + 4
P = (x, y) = ( x, −0,2 x + 4)
Iloczyn odległości P od osi:
i(x) = x*( − 0,2 x + 4) = −0,2 x
2 + 4 x
| | − 4 | |
p = |
| = 10 to imax = q = −0,2*100 + 40 = 20 |
| | −0,4 | |
P = ( 10, 2)
=========
26 lis 14:32
Lipa: mozna bylo tez skorzystac z pochodnej
x=10
f ↗ dla x∊(−
∞,10)
czyli f
max=10
P(10,2)
26 lis 14:33
Jerzy:
Można było, ale po co ?
26 lis 14:34
relaa:
Gdzie dziedzina?
26 lis 14:37
26 lis 14:39
jc:
x, y ≥ 0
400 = (x+5y)2 ≥ 20 xy, równość zachodzi dla x=5y, czyli dla y=2, x=10.
Wtedy xy = 20.
26 lis 14:40
relaa:
Trochę też, jedziesz bez pomyślunku. Masz postać iloczynową więc z niej już możesz wyliczyć dla
jakiego argumentu otrzymasz ekstremum.
26 lis 14:47