wielomiany
Natalia: Określ dla jakich wartości m i k wielomiany W i P są równe, gdy:
a) W(x)= x3+mx2−(k+1)x+2
P(x)=(x−1)3+3
11 sty 21:11
bartek: P(x)=(x−1)3+3=x3−3x2+3x+2
Teraz nalezy porownac wielomiany: widzimy ze wspołczynnik przy x2 wynosi −3 wiec m=−3.
Natomiast dla wspolczynnika x: −(k+1)=3 ⇒k=−4
A wiec m=−3
k=−4
11 sty 21:52
Natalia: xD i tylko tyle?
A ja wymyślałam nie wiadomo co xD
dziękuje
11 sty 22:05
Natalia: Mam następny przykład takiego samego zadania :
W(x)=2x3−9x2+13x−6
P(x)=(x−2)(mx2+kx+3)
i zrobiłam tak...
P(x)=mx3+kx2+3x−2mx2−2kx−6
i wyszło, że
2x3=mx3
2=m
ale które liczby tyczą się do k?
12 sty 17:32
Godzio: mx3 + (k−2m)x2 +(3−2k)x − 6
m=2 3−2k = 13 => −2k = 10 => k=−5
sprawdzamy czy się zgadza k−2m = −5 −4=−9
wszystko ok
12 sty 17:35
Natalia: A już widzę to

dzięki śliczne
12 sty 17:47
IamWolf: W(x)=(2x−1)
2−3x(x−1), P(x)=kx
2−x+m
Zadanie takie samo, jeśli ktoś ma dobre serce to proszę o wyjaśnienie ( tylko łopatologiczne
krok po kroku)

Z góry dzięki
2 sty 15:28
Patryk: 4x2−4x+1−3x2+3x=kx2−x+m
po redukcji wyrazów podobnych
x2−x+1 = kx2−x+m
k=1
m=1
2 sty 15:38
IamWolf: 1)
| | 1 | |
Dana jest prosta l:y=− |
| x−6. Wyznacz równanie prostej k prostopadłej do prostej l i |
| | 3 | |
przechodzącej przez punkt A=(1,−2)
2)
Wielomian w(x) ma postać: w(x)=x
3−2x
2+x+2. Znajdź wzór wielomianu w(x−1).
3)
| | 0,5362−0,4642 | |
Jaki procent wartości wyrażenia |
| stanowi liczba 0,01 ? |
| | 3,62−7,2*2,4+2,42 | |
2 sty 15:58
Patryk: 1) ady proste były prostopadłe muszą mieć współczynnik kierunkowy odwrotny i przeciwstawny
y=ax−b
| | 1 | |
w tym jest − |
| więc w prostopadłym równaniu musi być 3
|
| | 3 | |
Punkt A =(x,y)
A =(1,−2)
czyli:
−2=3*1+b
b=−5
wzór: y=3x−5
sprawdź na wykresie,reszta za chwile
2 sty 16:05
Patryk: W(x−1) = (x−1)3 −2(x−1)2+ x−1+ 2 =
= x3−3x2+3x−1 −2(x2−2x+1) +x +1 =
= x3−3x2+3x−1 −2x2+4x−2 +x +1 =
= x3 −5x2 +8x −2
2 sty 16:19
Patryk: | | 0,287296 − 0,215296 | |
3) |
| =
|
| | 12,96 −17,28 +5,76 | |
a teraz można z proporcji :
x −> 0,01
x= 18,947368421052631578947368421053%
czyli x≈18,95%
2 sty 16:34
Ania123: Podany ciąg jest ciągiem geometrycznym.Ustal jego iloraz i znajdz a 1i a 4
a) a {1},−3,15,a 4...
b) a {1},2,7,a 4
c)a {1},204,−68,a 4
4 sty 15:44
abramelin: Jak rozwiązać takie równanie to znaczy wyznaczyć a i b
(a+3)x3+bx2+32 = 0
16 sty 20:06
Madzia: Dla jakich wartości parametrów a i b wielomiany
W(x) = (x2−3)2 Z(x)= x4+(a−2)x3+bx2+9 są równe?
Jak to rozwiązać
16 sty 20:15
madzia: dla jakiej wartości liczby a wielomiany W(x) i P(x) są równe jeśli W(x)=8x3+8x2+2x oraz
P(x)=ax(ax+1)2
13 kwi 15:09