Stoje pod ścianą, potrzebuje pomocy. Pare zadan z matematyki, 2 klasa technikum
ABCDE: 1. Dla jakich wartości parametru k punkt S jest środkiem odcinka AB jeżeli A (6, 4k +1) B(−4,1)
S(k kwadrat, 3)
2.Podaj liczbe punktów wspólnych okręgu o(A,r) i prostej równaniu 4x + 36 + 6 = 0 wiedząc, że A
(−3,2) i r=4
3.Punkkty A(−8,3) i C(6, −5) są przeciwległymi wierzchołkami prostokąta ABCD. Wyznacz równanie
okregu.
4. Jaka jest odlrgłość środków o promieniach 9 i 3 jeśli są one zewnętrznie styczne.
5. Sprawdz czy prosta x+y+1=0 jest styczna do okręgu x kwadrat + y kwadrat − 10y + 7 = 0
6. Rozwiąż graficznie układ równań
[x kwadrat +y kwadrat = 9
[x + y = 3
a następnie sprawdz algebraicznie otrzymane rozwiazanie.
7.Rozwiążalgebraicznie układrównań:
(x−3) kwadrat + y kwadrat = 9
8.Rozwiąż graficznie:
x kwadrat + y kwadrat +4x −5
y> x + 2
26 lis 13:25
Adamm: | | 6+(−4) | | 4k+1+1 | |
1. S=( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
S=( 1 ; 2k+1 )
k
2=1 oraz 2k+1=3
k=1
26 lis 13:29
Jerzy:
Zad. 7 , gdzie jest układ równań ?
26 lis 13:31
ABCDE: Przepraszam, juz poprawiam:
(x−3) kwadrat + y kwadrat = 9
y=3−x
26 lis 13:35
Adamm: 2. czy na pewno taka jest prosta?
3.

4. 9+3
5. x
2+(y−5)
2=18
odległość od S do prostej
r=
√18=3
√2
prosta jest styczna
26 lis 13:35
Adamm:

6. x
2+y
2=9 to okrąg o promieniu 3, środku (0; 0)
x+y=3, inaczej y=−x+3
2 rozwiązania, dla (0; 3) oraz (3; 0)
algebraicznie
x
2+(−x+3)
2=9
2x
2−6x+9=9
x=0 lub x=3,
dla x=0 mamy y=3
dla x=3 mamy y=0
26 lis 13:39
Adamm: 7. (x−3)
2+y
2=9
y=3−x
(x−3)
2+(3−x)
2=9
2(x−3)
2=9
| | 3√2 | | 3√2 | |
x= |
| +3 lub x=− |
| +3 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3√2 | | 3√2 | |
dla x= |
| +3 mamy y=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3√2 | | 3√2 | |
dla x=− |
| +3 mamy y= |
| |
| | 2 | | 2 | |
26 lis 13:42
ABCDE: @Adamm, tak te polecenia są na pewno poprawne

Póki co dziękuję za rozwiązane zadania. Zostały 2,3,8 prosze o pomoc
26 lis 14:01
ABCDE: Mam pytanie, czy zadanie 7 i 8 mógłbyś mi wytłumaczyć bardziej dokładnie ?
26 lis 14:03
Adamm: zadanie 3, 8 na pewno nie są przepisane poprawnie
co do zadania 7, napisz co chcesz lepiej wiedzieć, nie będę się domyślał
26 lis 14:08
ABCDE: Chciałbym, abyś wytłumaczył krok po kroku jak to się rozwiązuje.
26 lis 14:10
Adamm: podstawiłem sobie, równanie z funkcją kwadratową, wyznaczenie x, potem y
26 lis 14:12
ABCDE: Polecenie zadania 3.
3.Punkkty A(−8,3) i C(6, −5) są przeciwległymi wierzchołkami prostokąta ABCD. Wyznacz równanie
okregu opisaniego na tym prostokącie.
26 lis 14:13
Janek191:

z.8
Np.
x
2 + y
2 + 4 x − 5 < 0 ⇒ ( x + 2)
2 + ( y − 0)
2 < 3
2
y > x + 2
26 lis 14:15
ABCDE: 8.Rozwiąż układ równań graficznie:
[x2 + y2 +4x −5
[y> x + 2
26 lis 14:15
ABCDE: Janek191 prosze o wytłumaczenie
26 lis 14:17