Granica funkcji HELP
Patryk: Policz granicę funkcji:
lim
x→∞ 2x(√x−1 − √x+5 )
26 lis 12:25
'Leszek: Mnozymy i jednoczesnie dzielimy wyrazenie wystepujace w nawiasie przez
(
√x−1 +
√x+5)
| | 2x*(x−1−x−5) | |
Wowczas otrzymasz lim |
| |
| | √x−1 + √x+5 | |
Wylacz x przed nawias w mianowniku ,uprosci sie z x w liczniku i otrzymasz granice − 6
26 lis 12:52
Patryk: x się chyba nie skróci, bo jak wyciągnę x spod pierwiastka to tam będę mieć wyrażenia dążące do
0 a przez 0 nie dzielimy
odp jest ∞ ale mi wychodzi −∞ i nie wiem gdzie błąd robię
26 lis 13:28
'Leszek: Zgadzam sie ,moj blad ,w liczniku powinno byc −12x a w mianowniku
√x*(√1−1/x + √1+5/x) i granica wynosi − ∞
26 lis 13:50
Patryk: ok, dzięki , czyli jest błąd w odpowiedzi
26 lis 13:56
mika: lim┬(x→0) (x− √x)/(√x)
26 lis 14:35
mika: pomocy


!
26 lis 14:39
Janek191:
Wykonaj to dzielenie

f(x) =
√x − 1
lim f(x) = 0 − 1 = − 1
x →0
26 lis 14:41