Wykres funkcji
kasia:

Podaj ekstrema funkcji
Wyznacz dziedzinę funkcji.
Podaj dla jakich x funkcja ma ciągłe kawałki.
znajdź dla funkcji największą wartość w przedziale (−1,
∞>
Proszę o pomoc
26 lis 12:01
kasia: Chodzi tutaj o funkcję f(x)=(2x)/(x+1)
26 lis 12:03
Jerzy:
Zacznij od dziedziny, potem policz pochodną.
26 lis 12:06
kasia: Jest to funkcja f(X) = (−2)/x
przesunięta o (−1,2) czy dziedziną bedzie D=R\{−1} ?
26 lis 12:08
Adamm: | | 2 | |
f'(x)= |
| ≠0 dla każdego x |
| | (x+1)2 | |
x∊ℛ\{−1}
funkcja jest ciągła w całej swojej dziedzinie, ponieważ jest elementarna
26 lis 12:08
Jerzy:
| | 2(x+1−1)) | | 2(x+1) | | 1 | | 1 | |
Albo: f(x) = |
| = |
| − |
| = 2 − |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
i już widać,ze:
1) x ≠ −1
2) (−
∞,−1) U ( −1,+
∞)
3) nie osiaga wartośći największej w tym przedziale
26 lis 12:10
kasia: Dziękuję, a funkcja będzie rosnąca w przedziale (−∞;−1) U (−1;+∞) ?
Czy nawiasy beda ostre?
26 lis 12:12
Kacper:
Funkcja jest rosnąca w każdym z przedziałów (−∞,−1), (−1,+∞).
W dziedzinie nie jest rosnąca.
26 lis 12:15
kasia: Dziękuję. Pochodna tej funkcji wyszła mi
f'(x) = 2/ (x+1)2
26 lis 12:19
kasia: Czy to jest dobrze?
26 lis 12:19
kasia: Jak teraz wyliczyć z tego ekstrema?
26 lis 12:21
Jerzy:
Dobrze .... i widzisz ,że pochodna jest różna od zera , a więc nie ma ekstermów.
26 lis 12:30
kasia:

Dzięki, a czy jeżeli zielona linia to liczba (e) .
(w rzeczywistości zielona linia nie nachodzi ona na hiperbole )
to czy wzór tej funkcji nadal bedzie rowny f(x)= (2x)/(x+1) ?
26 lis 12:37
Adamm: jeśli zielona linia jest liczbą Eulera to wzór będzie inny
26 lis 12:39
Jerzy:
| | 2x | |
Zielona linia to : y = 2 , asymptota pozioma funkcji f(x) = |
| |
| | x+1 | |
26 lis 12:41
kasia: A czy ktoś pomoże mi jakby wygladal taki wzor z e ?
26 lis 12:41
kasia: Czyli wzor ogolny sie jednak nie zmieni ?
26 lis 12:44
Jerzy:
Co znaczy z e ?
26 lis 12:48
Jerzy:
| | 1 | |
Np. funkcja: f(x) = |
| + e ma asymptotę poziomą : y = e |
| | x | |
26 lis 12:50
kasia: Wyżej narysowałam na wykresie zielona linie jest to linia oznaczona liczbą e .
czy jesli ta linia dojdzie do wykresu funckji f(x)= 2x/(x+1) to czy wzor ogolny tej funkcji
się zmieni na
np. f(x) = ex / (x+1) ?
26 lis 12:50
kasia: Czy zatem bedzie to funkcja f(x) = −2/ x przesunięta o ( −1,e ) ?
26 lis 12:55
Jerzy:
| | 1 | | 1 + e(x+1) | | ex+2 | |
f(x) = − [ |
| +e] = −[ |
| ]= − |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
| | 1 | |
To funkcja f(x) = |
| przesunięta o wektor: v = [−1,e] |
| | x | |
26 lis 13:02
Jerzy:
| | 1 | |
Tzn: funkcja: f(x) = − |
| przesunięta o ten wektor. |
| | x | |
26 lis 13:03
kasia: Dzięki wielkie, ale ta funkcja też nie bedzie miala ekstremum, dobrze licze?
26 lis 13:05
Jerzy:
Nie będzie miała ekstermów , będzie miała tylko granicę: g = e przy x → +/− ∞
26 lis 13:08
kasia: bo wychodzi mi, że pochodną funkcji f(x) = 2x+1 + e to 2e ? chyba źle licze. moglbys
mi jeszcze tylko pomoc obliczyc ta pochodna ?
26 lis 13:10
kasia: tak i teraz największą wartością w przedziale (−1,∞> będzie liczba 'e' ?
26 lis 13:11
Jerzy:
| | e(x+1) − (ex+2) | | e − 2 | | 2 − e | |
f'(x) = − |
| = − |
| = |
| |
| | (x+1)2 | | (x+1)2 | | (x+1)2 | |
26 lis 13:15
Jerzy:
26 lis 13:16
kasia: Dzięki. czyli teraz tą najwieksza wartoscia bedzie liczba e czy nadal nie bedzie najwiekszej
waetosci ?
26 lis 13:26
Jerzy:
Ta funkcja nie osiąga ekstremum , bo pochodna jest różna od 0 dla każdego x
należącego do dziedziny.
26 lis 13:28
kasia: tak, tak ekstremum nie bedzie, ale chodzi mi o to czy w przedziale (−1,∞> będzie najwieszka
wartosc?
26 lis 13:33
Jerzy:
Dziecko, największa lub najmniejsza wrtość to właśnie ekstremum !
26 lis 13:34
kasia: Dzieki i sory za klopot
26 lis 13:38
Jerzy:
Nie ma problemu ...grunt żebyś to zrozumiała.
26 lis 13:43
Adamm: aha, czyli dla x∊<0;2> też nie ma najmniejszej ani największej wartości
26 lis 13:45
Jerzy:
Nie myl kolego najmniejszej lub największej wartości funkcji w przedziale ,
z ekstremami lokalnymi funkcji.
Funkcja f(x) = x2 też ma wrtość najmniejszą i największą w przedziale <0,2>,
a nie posiada ekstremów.
26 lis 13:49
Jerzy:
Oczywiście miałem na myśli f(x) = x3 ( palcówka)
26 lis 13:50
Adamm: Jerzy, patrz na swój post 13:34
26 lis 13:50
Jerzy:
I co ? , gdzie tam jest mowa o przedziale ?
26 lis 13:52
Adamm: w poście 13:33
26 lis 13:53
Jerzy:
13:33 nic nie pisałem
26 lis 13:55
kasia: czyli jednak będzie największa wartość w przedziale (−1,∞> ?
26 lis 13:55
Adamm: odpowiadałeś na post, zresztą musimy ustalić co uznajemy za przedział (−1;∞>
26 lis 13:56
Janek191:
26 lis 13:56
Jerzy:
Adaś.. skończmy tą dyskusję, co innego eksteremum ( lokalne lub globalne) ,
a co innego warrtość ekstremalna w przedziale.
26 lis 14:01
Jerzy:
Janku ... ten wykres był już na poczatku tego wątku
26 lis 14:01
Adamm: Jerzy, właśnie nie, wprowadziłeś w błąd i teraz się tego wypierasz
26 lis 14:03
kasia: Chodzilo mi o najwieksza wartość funkcji w przedziale (−1;∞> i wnioskowalam, ze bedzie to e,
poniewaz hiperbola nie przekroczy tej wartości więc bedzie ona najwieksza.
Czyli odpowiedź Jerzego jest poprawna czy nie ?
26 lis 14:03
Janek191:
Jakiś niezbyt udany ten wykres

Pozdrawiam
26 lis 14:04
Jerzy:
Kasiu ... po pierwsza przedział zapisuj (−1,+∞) ( przedział otwarty !)
Po drugie ... y = e asymptota , tan wartość funkcji zbliża się do e ,
ale nigdy jej nie osiąga !
26 lis 14:05
Adamm: co znaczy (−1;
∞>

ja nie znam takich przedziałów
26 lis 14:06
kasia: byc moze pani w szkole pomylila sie z tym przedzialem, tez przedział domkniety wydawal mi sie
dziwny
przy nieskonczonosci.
Ok nie dojdziemy do poprawnej odpowiedzi wiec zakonczmy temat bo niepotrzebnie sie spieracie
pozdrawiam i dziekuje za pomoc
26 lis 14:09
Jerzy:
Już to chyba wyjaśniliśmy
26 lis 14:09
Jerzy:
Ta funkcja nie osiąga ekstremów ! ( nie ma maksimun i nie ma minium )
26 lis 14:10
Adamm: Jerzy, nie zaczynaj bo mnie szlak trafi

koniec tematu
26 lis 14:11
Jerzy:
szla
g
26 lis 14:13
kasia: Juz zglupialam, tez uwazam ze ta funkcja nie ma ekstremow, bo pochodna sie nie zeruje.
czy Adammm sadzi inaczej ?
26 lis 14:14
Jerzy:
Kasiu... Adamm podał konkretny przedział <0,2> i w tym przedziale funkcja osiąga
wartość maksymalną, ale to nie jest ekstremum lokalne funkcji !
26 lis 14:20
kasia: dzieki chlopaki i przepraszam za ten dziwny przyklad
26 lis 14:20
Jerzy:

Czy ta funkcja osiąga ekstremum ?
26 lis 14:21