matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
szarlotka:
Sprawdź monotoniczność ciągu:
2
n
a
n
=
n!
26 lis 11:34
Adamm:
2
n+1
2
n
2
n
2
a
n+1
−a
n
=
−
=
(
−1)≤0
(n+1)!
n!
n!
n+1
ciąg jest nierosnący
26 lis 11:38
Jerzy:
2
n+1
n!
2*2
n
*n!
2
}U{a
n+1
{a
n
} =
*
=
=
> 0
(n+1)!
2
n
n!(n+1)
n+1
ciąg jest rosnacy
26 lis 11:39
Jerzy:
2
.....
< 1 i oczywiście ciąg jest malejący ( od drugiego wyrazu ).
n+1
26 lis 11:53
Jerzy:
A generalnie , jak napisał
Adamm
, nierosnący.
26 lis 11:55