aaa
PrzyszlyMakler: Cześć, mam pytanie.
Jak ocenić, która z liczb jest większa? a,b >0
Y= a + ab +ab
2
25 lis 21:32
Adamm: | | 3a(b2−1) | |
X>Y ⇔ 3a+ |
| >a+ab+ab2 ⇔ 6a+3ab2−3a>2a+2ab+2ab2 ⇔ |
| | 2 | |
⇔ ab
2+a−2ab>0 ⇔ a(b−1)
2>0
dla b≠1 X>Y, dla b=1 X=Y
25 lis 21:38
Janek191:
X = 3a + 1,5 ab2 − 1,5 a = 1,5 a + 1,5 a b2
Y = a + a b + a b2
X − Y = 0,5 a −a b + 0,5 ab2 = 0,5a ( 1 − 2 b + b2) = 0,5 a*( 1 − b)2 ≥ 0
25 lis 21:40
PrzyszlyMakler: W momencie napisania posta pomyślałem o zbadaniu znaku różnicy. Dzięki Panowie, a mam jeszcze
pytanie. Jak sprawdzić, która z funkcji jest większa? Np. dla funkcji 3 stopnia?
25 lis 21:42
Janek191:
Nie ma pewnie pojęcia większej funkcji

Większa może być wartość funkcji.
25 lis 21:44
PrzyszlyMakler: Dokładnie o to chodziło Janku
25 lis 21:45
Adamm: co to jest stopień funkcji?
25 lis 21:46
PrzyszlyMakler: Hmm, jednak już o co chodzi.
25 lis 21:48
Janek191:
f przyjmuje większe wartości niż g ⇔ f(x) > g(x) dla ∀ x ∊ Df = Dg
25 lis 21:49
PrzyszlyMakler: co oznacz symbol między dla, a x?
25 lis 21:52
25 lis 21:52
Adamm: ∀ to to samo co ⋀
∃ to to samo co ⋁
25 lis 21:53
PrzyszlyMakler: Okej dzięki : )
25 lis 21:54