Pochodna z (lnx)^x
Monix: Czy rozwiązałby ktoś pochodną z (lnx)
x ?
25 lis 21:15
Adamm: ln
xx = e
xln(lnx)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(exln(lnx))' = lnxx*(ln(lnx)+x |
| * |
| ) = lnxx(ln(lnx)+ |
| ) |
| | lnx | | x | | lnx | |
25 lis 21:21
Jack:
korzystajac ze wzoru a
logab = b
(lnx)
x = e
ln(lnx)x = e
x * ln(lnx)
teraz pochodna
(e
x * ln(lnx)) ' = e
x * ln(lnx) * (x*ln(lnx))' =
| | 1 | | 1 | |
= ex * ln(lnx) * (ln(lnx) + x( |
| * |
| )) = |
| | lnx | | x | |
zapiszmy ten poczatek tak jak mialas na poczatku czylo (lnx)
x
| | x | |
= (lnx)x (ln(lnx) + ( |
| )) |
| | lnx | |
25 lis 21:24
Jack: oczywiscie u mnie poprawka na koncowce
czyli post Adama
25 lis 21:28