Rozłóż na czynniki W(x) wiedząc że liczba p jest pierwiastkiem...
PoczątkującyGimnazjalista: Opisałby mi ktoś łopatologicznie ten przykład?
W(x)=x3+x2−7x−3, p =−3
Ma wyjść W(x)= (x+3)(x−1+√2)(x−1−√2)
25 lis 21:02
Tadeusz:
dziel przez (x+3)
25 lis 21:07
Tadeusz:
x2−2x−1
(x3+x2−7x−3):(x+3)
−x3−3x2
−2x2−7x
2x2+6x
−x−3
x+3
a dalej rozkładaj x2−2x−1
25 lis 21:12
PoczątkującyGimnazjalista: Em obliczyłem wzorkiem na delte i wyszło 8 Δ>0
spierwiastkowałem to do 2√2 potem podłożyłem pod wzór i x1 x2 i wyszło mi z nich że
x1 = 1−2√2
x2 = 1+2√2
i później zmieniłem to na postać postać iloczynową?
(x−1−2√2)(x−1+2√2)(x+3)
tylko czemu mi 2√2 wyszło?
25 lis 21:30
Adamm: delta jest poprawna, ale pierwiastki są złe
25 lis 21:32
Janek191:
x1 = 1 − √2 x2 = 1 + √2
25 lis 21:32
Janek191:
Dzielimy przez 2a czyli przez 2
25 lis 21:32
Jack:
x
2 − 2x − 1 = 0
Δ = 4 + 4 = 8 ,
√Δ = 2
√2
x
2 = 1 +
√2
25 lis 21:33
PoczątkującyGimnazjalista: Aaa bo ja tylko jedną dwójkę podzieliłem, dobrze mówię? wtedy by wyszło faktycznie
że x1 = 1− √2 x2 = 1+√2
25 lis 21:35