Rozwiąż układ równań
JanB: Układ równań:
2xy+3=19x2
y=3x2+1
Proszę o pomoc, szukałem tutaj czegoś z rozkładem wielomianu ale nijak nie wychodzi.
25 lis 21:01
Jack:
{19x2 − 2xy + 3 = 0
{y = 3x2 + 1
skoro y= 3x2 + 1 to podstawiamy do pierwszego
2x(3x2+1) + 3 = 19x2
6x3 − 19x2 + 2x + 3 = 0
mozemy zauwazyc ze pierwiastkiem tego jest x=3
zatem dzielimy przez dwumian (x−3)
i otrzymamy rownanie kwadratowe, ktore zapisane w postaci iloczynowej : (3x+1)(2x−1)
25 lis 21:08
'Leszek: Podstaw drugie rownanie do pierwszego , otrzymasz rownanie
jednej zmiennej x,
6x3 − 19x2 + 2x + 3 = 0
25 lis 21:10
JanB: A skąd wiadomo ze pierwiastkiem jest 3, może to głupie ale jestem w I klasie. Nie da sie tego
wielomianu rozłożyć na czynniki?
25 lis 21:10
relaa:
6x3 − 19x2 + 2x + 3 = 0
6x3 − 18x2 − x2 + 2x + 3 = 0
6x2(x − 3) − (x + 1)(x − 3) = 0
(x − 3)(6x2 − x − 1) = 0
25 lis 21:13
JanB: O to mi właśnie chodziło, dziękuje.
25 lis 21:14
Jack:
da sie, ale zauwazenie nie jest takie proste.
6x3 − 19x2 + 2x + 3 = 0
6x3 − 18x2 − x2 + 3x − x + 3 = 0
6x2(x−3) − x(x−3) − (x−3) = 0
(x−3)(6x2 − x − 1) = 0
25 lis 21:16