Oblicz wartość tego pola dla y=8, opisz wyrażenie opisujące pole narysowanego kw
Tośka:

γ= 8
11 sty 21:05
Tośka: Proszę, pomóżcie rozwiązać mi to zadanie
11 sty 21:15
Cedro: Łatwe

y = a
√2 bo przekątna kwadratu d = a
√2 ( z twierdzenia pitagorasa [ a
2 + a
2 = d
2 ] z
tego wynika że :
2a
2 = d
2
d= a
√2
więc
8=a
√2
8√2 = a
a =
8*p{2{√2*
√2
a =
8√22
a = 4
√2
Pole Kwadratu = a
2
z tego wynika że pole = (4
√2)
2
Pole kwadratu = 4*4*2 = 32 cm
2
11 sty 21:22
Eta:
wymiary jednego trójkąta prostokątnego ( połówki kwadratu)
to a= y i h=
12y
P
Δ=
12*a*h=
12*y*
12y
| | y2 | |
to pole kwadratu = 2*12*y*12y = |
|
|
| | 2 | |
zatem podstawiając za y =8
11 sty 21:25
Eta:
Moje rozwiązanie jest najłatwiejsze ... co?
Credo
i takie ma być
11 sty 21:27
Cedro: a tam

ja pokazałem skąd się to bierze

i przy okazji pokazałem wzór na przekątną kwadratu
^^
poza tym jestem Cedro
11 sty 21:34
Eta:
OK
Cedro
11 sty 21:36
Tośka: Wielkie dzięki .....
11 sty 21:37
Cedro: ^^ żaden problem
11 sty 21:38