marysia:
a) trzeba pierwszy nawias pomnożyć przez x
a w drugim zastosować wzór
2 2 2
( a + b) = a + 2ab + b
i to tyle
wynik powinien być 4 2
2 x + 2 x + 2x + 1
popróbuj


napewno policzysz dobrze

b) bardzo podobnie (pierwsze nawiasy pomnóż każdy wyraz
przez każdy i w drugie też podobnie )
potrafisz :0 wierzę w CIebie

c) zastosuj do pierwszego nawiasu wzór
2 2 2 2
( a+b + c) = a + b + c + 2ab +2ac + 2bc
w drugim pomnóż nawias przez - x
2
d) rozłóż x + 5x +4 na czynniki ( oblicz Δ-tę i x1 i x2)
rozkład powinien Ci wyjść
( x + 1)( x +4) ; ( x +1) = x +4
odp do d) to : x +4
ndaj znać jak już policzysz OK

POWODZENIA
