proszę o rozaiązanie
Anna: oblicz granicę
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim→+∞ ( |
| − |
| + |
| − |
| + .....+ |
| − |
| |
| | √3 | | 3 | | 3√3 | | 9 | | 3n−1√3 | | 3n | |
)
25 lis 20:29
Adamm: zapis jest dziwny
25 lis 20:31
25 lis 20:32
Jack:
to co w nawiasie mozemy podzielic na 2 ciagi geometrycznego (a raczej szeregi)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Pierwszy z nich to |
| , |
| , |
| , ... , |
| |
| | √3 | | 3√3 | | 9√3 | | 3n−1√3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Drugi to − |
| , − |
| , ... , − |
| |
| | 3 | | 9 | | 3n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
wyciagnijmy minus przed wszystkie wyrazy, wtedy mamy − ( |
| , |
| , ... , |
| ) |
| | 3 | | 9 | | 3n | |
Policz sumy obu szeregow nastepnie odejmij jeden od drugiego i endo.

Powodzenia !
25 lis 20:34
Jack: aaa, patrzalem na to z perspektywy arytmetycznego...
oczywiscie sposob w poscie Janka 20:32 jest duzo prostszy
25 lis 20:35
Adamm: spójrzcie na zapis, jest niejednoznaczny, i nie mówię tu o tym że nie jest on w notacji
sumacyjnej
25 lis 20:37
Jack: Co masz na mysli Adamie?
25 lis 20:51
Anna: Janek191
| | 1 | | 1 | | 1 | | √3 | |
jeżeli a1 = |
| a a2= − |
| to q = − |
| * √3 = − |
| |
| | √3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
chyba że ja się mylę
25 lis 22:22
Adamm: | | 1 | |
nie wolno interpretować tego jako jeden ciąg geometryczny o ilorazie q=− |
| , bo wtedy |
| | √3 | |
zapis jest bez sensu, trzeba interpretować to tak jak zrobił to
Jack, bo wtedy zapis ma
sens
25 lis 22:33
25 lis 22:49
Anna: dziękuję
taki mi wyszedł wynik jeżeli wykonałam to według wskazówki Jacka
proszę o odpowiedź
25 lis 22:49
Jack: zgadza sie.
25 lis 22:57
Jack: Adamm
Czy zrobisz moim sposobem czy janka, i tak wyjdzie to samo.
25 lis 23:01
Adamm: | | n+1 | | n+2 | |
Jack, przecież wiem, ale granica lim |
| pomimo iż ta sama co lim |
| , to |
| | n | | n | |
jednak granica z czego innego
25 lis 23:04
Jack: ale co to jest dla nieskonczonosci
25 lis 23:04