oblicz
gosia: | | (3+2i)2 | |
Obliczyć z = |
| . |
| | 3+4i | |
25 lis 19:37
Jack:
w czym problem?
(3+2i)
2 = ... = 5 + 12i
| | 5+12i | | 5+12i | | 3−4i | | 63 + 16i | |
z = |
| = |
| * |
| = ... = ... = |
| |
| | 3+4i | | 3+4i | | 3−4i | | 25 | |
25 lis 19:43
gosia: (a+b)2 = a2+2ab+b2
25 lis 19:45
Jack: ?
25 lis 19:46
gosia: to jak 5+12i ?
25 lis 19:47
Alky: Po użyciu wzoru wychodzi 5+12i. Policz jeszcze raz
25 lis 20:13
Mila:
(3+2i)2=32+2*3*2i+22*i2=
=9+12i+4*(−1)=5+12i
25 lis 20:16
gosia: −1? skad się wzieło?
25 lis 20:33
Jack:
z definicji.
i
2 = − 1
to jest chyba jedyna definicja dotyczaca zespolonych
25 lis 20:36
gosia: Dzięki
25 lis 20:38
gosia: a jak się liczy im potem ?
25 lis 20:39
Alky: Zostawiasz jak dochodzisz do formy z i której nie da się skrócić
25 lis 20:41
gosia: czyli dalej juz nic ?
25 lis 20:46
Jack: Co masz na mysli gosiu?
wynik 19:43 jest ostateczny.
25 lis 20:47
gosia: Chyba po prostu nie zrozumialam co dalej .
25 lis 20:55
Jack: ja nie zrozumialem twojego postu 20:39
ogolnie to juz koniec, jednakze, napisalas "jak sie liczy IM dalej"
Im masz na mysli jak jest Im(z) i Re(z) czy po prostu literowka?
25 lis 20:57
gosia: Im z
25 lis 21:00
gosia: oblicz z=......, a nastepnie Im z
25 lis 21:00
Jack:
Im(z) to jest część urojona liczby z, czyli to co stoi przy "i"
Re(z) to część rzeczywista z, czyli to bez "i"
np. jak mamy
z = 10 + 2i
to
Im(z) = 2
Re(z) = 10
25 lis 21:02
gosia: Dzięki wielkie
25 lis 21:07
gosia: W przypadku wyżej, to
Im(z) = 16
Re(z)=? 63/25
25 lis 21:08
25 lis 21:08
gosia: Dzięki
25 lis 21:11
gosia: Czy jest ktoś kto ogarnia macierze?
25 lis 21:11