macierz
gosia: wyznacz rząd macierzy
1 0 4
A=1 2 1
1 3 1 wszystkie liczby do2
25 lis 19:36
Jack:

skoro wszystkie liczby do kwadratu , to to tak wyglada?
25 lis 20:49
gosia: Wgl nie ogarniam macierzy , ale na proste myslenie to tak myslałam też.
25 lis 21:12
gosia: rzad macierzy
1*4*1 + 0*1*1+1*9*16−16*4*1+0*1*1+1*9*1= 4+0+144−64+0+9=148−73=75
25 lis 21:14
gosia: Nie wiem tylko czy to poprawnie?
25 lis 21:14
'Leszek: Rzad macierzy to maksymalna ilosc liniowo niezaleznych wierszy
lub kolumn.
Rzad mozna obliczy za pomoca minorow czyli podwyznacznikow,
czyli oblicz wyznacznik tej macierzy ,jezeli bedzie≠0 ,to rzad wynosi 3,
jezeli bedzie rowny 0 , to skreslasz dowolny wiersz i dowolna kolumne
to bedzie wlasnie minor i tu widac ,ze jest ≠0.
25 lis 21:20
gosia: a wyznacznik liczymy jak ?
25 lis 21:23
'Leszek: Tak jak to zrobilas dobrze o godz 21.14 , czli rzad tej macierzy wynosi 3
25 lis 21:25
Janek191:
Powinno być
det = 1*4*1 + 0*1*1 + 1*9*16 − 16*4*1 − 0*1*1 − 1*9*1 = 144 − 73 = 71
25 lis 21:29
gosia: ok. .
A jak się rozwiazuje równanie macierzowe ?
np
| 4 −1| | −2 3|
x | 2 −2| = | −3 6|
?
25 lis 21:33
jc: Rząd macierzy = wymiar przestrzeni rozpiętej przez kolumny macierzy
Kolejne macierze mają ten sam rząd.
1 0 16
1 4 1
1 9 1
1 0 15
1 4 0
1 9 0
1 0 1
1 4 0
1 9 0
0 0 1
1 4 0
1 9 0
0 0 1
1 0 0
1 5 0
0 0 1
1 0 0
0 1 0
rząd = 3
25 lis 21:33
Jack:
X * A = B
X = B * A−1
odwroc macierz
[4 − 1]
[2 − 2]
25 lis 21:35
gosia: a czemu tam dalej masz same "−" ?
25 lis 21:35
gosia: a jak sie odwraca ?
25 lis 21:44
Jack: mozesz to zrobic na kilka sposobow
1. metoda przeksztalcen elementarnych
2. metoda dopelnien algebraicznych
ktore mialas na cwiczeniach?
za pewne to pierwsze...
zatem jak masz macierz
[4 −1]
[2 −2]
to dopisujemy do niej macierz jednostkowa
[4 −1|1 0]
[2 −2|0 1]
i przeksztalcamy tak dlugo az po lewej stronie znaku | uzyskamy macierz jednostkowa, a po
prawej jakas inna macierz.
25 lis 21:49
gosia: Jack , mam pytanie , bo wyżej 21:29 Janek napisał coś, i zastanawiam się dlaczego napisał "−"
od połowy do końca ?
25 lis 21:51
Jack:

na przejsciu zielonym dodajemy, na rozowym odejmujemy
zatem najpierw zielone
1*4*1 + 1 * 9 * 16 + 1 * 0 * 1
teraz rozowe je odejmujemy zatem mozna dac minus przed nawias i w nawiasie bedzie wtedy plus
− (16*4*1 + 1*9*1 + 1*0*1)
wyznacznik to
1*4*1 + 1 * 9 * 16 + 1 * 0 * 1 − (16*4*1 + 1*9*1 + 1*0*1)
zatem po opuszczeniu nawiasu
1*4*1 + 1 * 9 * 16 + 1 * 0 * 1 − 16*4*1 − 1*9*1 − 1*0*1
25 lis 21:56
25 lis 21:58
gosia: Jack, a ta druga metoda?
25 lis 22:16
Jack: post 21:56 to wyznacznik macierzy 3x3
nie ma prostszej

a te 2 metody to mowilem odnosnie macierzy odwrotnej. (21:49)
25 lis 22:19
gosia: Tak , zrozumiałam , że mowa do macierzy odwrotnej.
25 lis 22:27
25 lis 22:28
gosia: Ale chyba nie bardzo wiem nadal jak zastosować te dwie metody przy odwroceniu...
25 lis 22:29
Jack:

to jest metoda dopelnien algebraicznych, ktora sie oplaca ale maxymalnie do macierzy 3x3,
wiekszych juz nie.
polega ona na tym aby najpierw :
1) policzyc wyznacznik macierzy ktora chcemy obrocic
2) zbudowac macierz dopelnien algebraicznych
wzor jest taki
gdzie |A| to wyznacznik
A
D to macierz dopeplnien, a T oznacza ze jeszcze transponowana (zamiana miejscami kolum z
wierszai)
zatem zacznijmy, mamy macierz
[4 −1]
[2 −2]
wyznacznik tej macierzy to 4*(−2) − (−1)*2 = −8 + 2 = − 6
teraz budujemy macierz dopelnien, o co chodzi ?
patrzymy najpierw na liczbe "4" czyli lewy gorny rog macierzy.
robimy "wykreslenie" poziome i pionowe tam gdzie jest czworka i zostaje nam (−2)
(patrz rysunek)
i my patrzymy na wyznacznik z (−2), wyznacznik z −2 mozna zapisac jako |−2|
teraz dla −1 wykreslamy i zostaje nam 2, a patrzymy na wyznacznik czyli |2|
potem dla 2 mamy |−1| i dla |−2| mamy 4
budujemy macierz
[|−2| |2|]
[|1| |4|]
teraz zasada jest taka ze na glownej przekatnej dajemy plusy, a wszedzie indziej dopisuje
minusy czyli mam
[|−2| −|2|]
[−|1| |4|]
wyznacznik z liczby = ta liczba, zatem wyznacznik |−2| = − 2 itd, zatem otrzymuje macierz
[−2 −2]
[−1 4]
teraz ja transponujemy
[−2 − 1]
[−2 4]
no i macierz odwrotna to
A
−1 = [−2 −1]
25 lis 22:43
Jack:
lepiej to wymnozyc te −1/6
jak sie mnozy macierz przez liczbe ? otoz mnozymy kazdy element macierzy przez te liczbe.
zatem mielismy −1/6 razy macierz
[−2 −1]
[−2 4]
po wymnozeniu mamu
i teraz zeby rozwiazac tamto rownanie to musisz ta macierz pomnozyc przez macierz B
a dokladniej macierz B razy ta (bo kolejnosc mnozenia w macierzach ma znaczenie !)
25 lis 22:47
gosia: 
dziękuję, biorę się za przekalkulowanie tego co napisałeś
26 lis 11:55
26 lis 12:02
gosia: ok zmieniając liczby inny przyklad ale o to samo chodzi:(czy dobrze zrozumiałam)
[3 −2] [−1 2]
x [5 −4] = [−5 6]
wyznacznik to:
3*(−4)−(−2*5)= −12−(−10)= −12+10= −2
budujemy macierz dopełnień:
[ |−4| |5| ]
[ |−2| |3| ] czyli macierz nasza to
[−4 5 ]
[−2 3 ]
teraz transportujemy :
[−4 −2]
[ 5 3].
| | 1 | |
A−1 = − |
| * [−4 −2] = [2 1] |
| | 2 | |
26 lis 13:02
gosia: rozwiazując równanie wychodzi:
[−1 2] [2 1] =
[−7 −4]
[−25 −14] ?
26 lis 13:06