matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż
kajaaa:
Trójkąt ABC jest prostokątny a odcinek CD jest jego wysokością Tangens kąta alfa jest liczbą należącą do przedziału odp (2,4) nie wiem dlaczego taka odp?
25 lis 17:55
Adamm:
12
|AD|
z podobieństwa mamy
=
36
12
|AD|=4 tgα=3
25 lis 18:01
relaa:
√
|AD| • 36
= 12
√
|AD|
= 2 |AD| = 4
12
tg(α) =
= 3
4
25 lis 18:03