ciągi
Lipa: Dany jest nieskończony ciąg (a
n) okreslony rekurencyjnie
{a
1=0,5
Oblicz lim n→+
∞ S
n gdzie S
n oznacza sume n poczatkowych wyrazow ciagu (a
n)
robie to tak
| | 1+25 | |
1+2+3+...+25= |
| *25=325 |
| | 2 | |
| | 13*0,5 | | 1 | |
a2= |
| =0,02= |
| |
| | 325 | | 50 | |
| a2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| =U{ |
| }{ |
| = |
| =q |
| a1 | | 50 | | 2 | | 25 | |
| | a1 | | 0,5 | | 1 | | 25 | | 25 | |
lim→+∞ S∞= |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 1−q | | | | 2 | | 24 | | 48 | |
jakis mam blad?
25 lis 17:20
Jack:
a nie powinno wyjsc czasem
25 lis 17:26
Adamm: Jack, to to samo
25 lis 17:27
Jack: a no tak...
no to sie zgadza chyba.
25 lis 17:28
Lipa: | 25 | | 325 | | 13 | |
| = |
| . w odpowiedziach ma wyjsc |
| =0,51466 |
| 48 | | 624 | | 24 | |
25 lis 17:29
Jack: to raczej blad w odp.
25 lis 17:37
Lipa: w pytaniu w mianowniku jest napisane ze 1+2+3+...+25
a z tyłu w rozwiązaniu zadania 1+3+5+...+25
nie rozumiem czego 1+3+5+...+25

to błąd ich czy mój
25 lis 17:38
Jack: no to w takim razie mowimy o dwoch roznych zadaniach.
Twoja odp. jest poprawna dla mianownika 1+2+3+...
a odp. w ksiazce dla 1+3+5+...
25 lis 17:43