Szerreg
Jack:
zbadaj zbieznosc szeregu
25 lis 16:45
Adamm: | | enn! | | en | | n | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| ( |
| )n√2πn = ∞ |
| | nn | | nn | | e | |
25 lis 16:48
Jack: jak zamieniles n! w "to coś"
25 lis 16:52
Jack:
bo ja wiem ze z kryterium d'alamberta to bedzie
| | an+1 | | e | |
lim |
| = |
| a to jest > 1 czyli rozbiezny |
| | an | | | |
jednakze mnie ciekawilo jak to zrobic bez Alamberta.
25 lis 16:53
Adamm: wzór Stirlinga, ale może pomyśl o innym rozwiązaniu
25 lis 16:53
Jack: no prosze, nie znam tego wzorku to poczytam.
25 lis 16:54
Jack: btw dziena
25 lis 17:07