Wykres dziedziny funkcji wieluzmiennych
fistaszek: Naszkicuj wykres dziedziny funkcji:
f(x,y) = arcsin(xy)
| | 1 | | 1 | |
Dziedzina wyszła mi taka −1 ≤ xy ≤ 1 a z tego − |
| ≤ y ≤ |
| . |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
Więc narysowałem sobie na jednej osi wykresu y = − |
| i y= |
| , ale mam problem gdzie |
| | x | | x | |
tą dziedzinę na płaszczyźnie zaznaczyć?
25 lis 15:49
Adamm: skąd wiesz że x≠0?
25 lis 15:50
Adamm:

cały środek, razem z hiperbolami
25 lis 15:51
Adamm: nie, dziedzina jest źle wyznaczona
wyznacz ją jeszcze raz
25 lis 15:53
fistaszek: Hmm okej dzięki.
25 lis 15:53
Adamm: | | 1 | | 1 | |
dla x>0 mamy − |
| ≤y≤ |
| |
| | x | | x | |
dla x=0 mamy spełnione
| | 1 | | 1 | |
dla x<0 mamy |
| ≤y≤− |
| |
| | x | | x | |
rysunek jest na górze
25 lis 15:56