x→u{π}{2} U{cos5x}{cos3x}
patrycja: Jak obliczyć taka granice? wydaje mi się ona mocno nietypowa:
I jeszcze nie umiem zrobić tego:
25 lis 15:35
Jerzy:
| | −5sinx | | 5 | |
1) = lim |
| = |
| |
| | −3cosx | | 3 | |
25 lis 15:37
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 0 | |
2) = lim |
| * |
| *x−2/3 = [ |
| ] = 0 |
| | 1 + 3√x | | 3 | | 1 | |
25 lis 15:39
Jerzy:
| | −5sinx | | 5 | |
aj..... 1) = lim |
| = |
| , oczywiście. |
| | −3sinx | | 3 | |
25 lis 15:44
Jack: hospitalem
25 lis 15:45
Jerzy:
To też tak uczyniłem
25 lis 15:46
kacper: aaaaaaaaaa czyli 1) z de Hospitala?
25 lis 17:02
kacper: | | ln(1+x) | |
a w 2) jak ci to wyszo? mamy wzor: lim x→0 |
| =1, wiec ja liczylam to tak: |
| | x | |
| | ln(1+3√x) | | ln(1+3√x) | | 1 | |
lim x→0 |
| = lim x→0 |
| = lim x→0 |
| = |
| | x | | 3√x*3√x2 | | 3√x2 | |
| | 1 | |
|
| , czyli nie moze byc, bo zero w mianowniku. Pytanie, gdzie robie blad, bo nie widze  |
| | 0 | |
25 lis 17:38
25 lis 17:49
Jerzy:
Liczysz osobno pochodną licznika i osobno mianownika.
25 lis 18:09
relaa:
Dobrze skorzystałeś z granicy specjalnej i nigdzie nie robisz błędu.
25 lis 18:15
kacper: ale tam jest 0, nie 0
+ 
a pochodnych jeszcze nie mielismy
25 lis 19:04
Jerzy:
Ta granica to 0.
25 lis 19:09
Adamm: jest x2 więc 0+
25 lis 19:15
relaa:
Jak 0? Dla mnie wynosi ∞ i nawet to napisałem o 17:49.
25 lis 19:15
relaa:
Dokładnie x2/3 > 0, dlatego 0+
25 lis 19:16
Jerzy:
Tak...mój błąd...
25 lis 19:19
kacper: relaa a czemu nie 0? skoro w limesie mam 0, a nie 0+
25 lis 19:20
relaa:
Masz napisane, że x2/3 > 0, dlatego 0+ i tutaj nic do tego, że x → 0, bo otrzymasz to
samo dla x → 0− jak i dla x → 0+. Jak byś miał x1/3 to dla x → 0− otrzymasz 0−, a dla
x → 0+ dostaniesz 0+.
25 lis 19:27
kacper: to to ja rozumiem, ale nie rozumiem czemu wykluczasz podkladanie czystego 0. gdzie z zadania
wnioskujesz, że x
2/3>0

co z wartoscia ciagu, gdy x=dokladnie0?
25 lis 22:13
Adamm: kacper, nie, nie, nie
definicja granicy funkcji, nie znasz
nie ma o czym mówić
25 lis 22:15