Jak to rozwiązać?
AdamaZMieroszowa: Dla jakich wartości a wielomian:
P(x)=x3−(2a+1)x2+3,5x+a2−4
dzieli się bez reszty (x−2)?
25 lis 15:11
Jerzy:
Warunek: P(2) = 0 .... i oblicz a.
25 lis 15:14
AdamaZMieroszowa: P(2)=8−(2a+1)4+7+a2−4=
a2−8a+15=(x−3)(x−5)
x=3
x=5
25 lis 15:15
Jerzy:
Masz obliczyć a z równania: a2 − 8a + 15 = 0
25 lis 15:17
AdamaZMieroszowa: Sprawdzi mi ktoś wyniki do tego zadania?
Liczba 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W określonego wzorem:
W(x)=x4=3x3+ax2+bx−18
Znajdź pozostałe pierwiastki wielomianu.
(x4=3x3+ax2+bx−18):(x2−6x+9)=x2+3x+9a+9
x4−6x3+9x2
−−−
3x3+(a−9)x2+bx
3x3−18x2+27x
−−−
(a+9)x2+(b+27)x−18
(a+9)x2−(a+9)6x+(a+9)9
b+27−6a−54=0 i −18+9a+91=0
b=15 a=−7
25 lis 15:40
relaa:
W(x) = x4 + 3x3 + ax2 + bx − 18
Jeżeli liczba 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem to
W(x) = (x − 3)2(x2 + 9x − 2).
25 lis 16:15
AdamaZMieroszowa: Czyli jak muszę wyliczyć pozostałe pierwiastki?
25 lis 16:34
relaa:
Tak jak Ciebie nauczono w szkole, czyli Δ bądź wzory a2 − b2.
25 lis 16:37
AdamaZMieroszowa: Kurczę, dzięki, jestem samoukiem.
25 lis 16:42
relaa:
To nie znaczy, że nie chodziłeś kiedyś do szkoły.
25 lis 16:43
Jack:
W(x)= x4 + 3x3 + ax2 + bx − 18
wiemy ze x = 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem tego wielomianu, tzn. :
W(x) = (x−3)2 (x2 + px − 2) = (x2−6x+9)(x2+px−2)
porownujemy
x4 + 3x3 + ax2 + bx − 18 = (x2−6x+9)(x2+px−2)
x4 + 3x3 + ax2 + bx − 18 = x4 + px3 − 2x2 − 6x3 − 6px2 + 12x + 9x2 + 9px − 18
x4 + 3x3 + ax2 + bx − 18 = x3 + x3(p−6) + x2(−2 − 6p + 9) + x(12+9p) − 18
zatem
p−6 = 3 −−−>> p = 9
itd
25 lis 16:51
AdamaZMieroszowa: A w tym dobrze myślę?
Wiedząc, że liczby 1 i (−1) są pierwiastkami równania:
x3−3mx2−nx+n+2=0.
Oblicz m i n oraz wyznacz trzeci pierwiastek równania.
{1−3m−n+n+2=0 ⇒ −3m=−3 ⇒ m=1
{−1−3m+n+n+2=0
−1−3+2n+2=0
2n=2
n=1
n=1 i m=1
x3−3x2−x+3=0
x=1
1|−3|−1|3
1|−2|−3|0
(x2−2x−3)(x−1)=0
32−6−3=0
3 − trzeci pierwiastek równania
25 lis 16:54
relaa:

.
25 lis 16:58
AdamaZMieroszowa: Dobrze?
25 lis 16:59
relaa:
Poczytaj sobie o wzorach Viete'a, myślę, że przyda Ci się taka wiedza.
25 lis 17:00