Liczby zespolone
Kamil: Przedstaw w postaci trygonometrycznej:
Z=−3i
|z|=3
Cos(fi)=0
Sin(fi)=−1
Fi=360−90=270
Z=3(cos270−isin270)
Z=− √3−i
|z|=2
Cos(fi)= − √3/2
Sin(fi)=−1/2
Fi=360−120=240
Czy dobrze to rozwiązałem?
25 lis 14:31
Jerzy:
| | 3 | | 3 | |
1) z = 3(cos |
| π +isin |
| π) |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | |
2) z = 2(cos |
| π + isin |
| π) |
| | 6 | | 6 | |
25 lis 14:51
Jack:
Pierwszy przykład
1. kąty zazwyczaj zapisuje się za pomocą π, ale chyba nikt się nie obrazi jak tak zostawisz.
| | 3π | | 3π | |
2. 3(cos |
| + isin |
| ) <−− znak + a nie − |
| | 2 | | 2 | |
Drugi przykład
(oba ujemne − zatem jesteśmy w trzeciej ćwiartce)
a w trzeciej ćwiartce kąt możemy wyrazić
φ = 180 + α
gdzie α to wartość przyjmowana dla cosinusa i sinusa bez patrzenia na znaki, zatem dla 30
o
mamy, że sinus = U{1}{2]
czyli α = 30
zatem
φ = 210
25 lis 15:01
Adamm: Jack, masz na myśli radiany, π stopni też może być
25 lis 15:02
Jerzy:
| | 7 | |
Racja .. moja pomyłka... φ = |
| π |
| | 6 | |
25 lis 15:07