statystyka
Studentka: Dzień dobry,
czy ktoś wie jak rozwiązać następujące zadania?
Zadanie 1. Mama rozdaje piątce dzieci piętnaście mandarynek. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
każde z dzieci dostanie
a. choć jedną mandarynkę,
b. choć dwie mandarynki,
c. tyle samo mandarynek co i inne dzieci?
Zadanie 2. Opiekun roku ocenia szanse studenta na zdanie wymaganych egzaminów z współczesnych
koncepcji filozofii i etyki
oraz metodologii badań społecznych. Wiadomo, że egzamin z metodologii badań społecznych
poprzednio zdało 80% zdających,
więc prawdopodobieństwo zdania tego egzaminu można ocenić na 0,8.
Wiadomo jeszcze (na podstawie dotychczasowych wyników), że szansa zdania co najmniej jednego
egzaminu wynosi
0,9, a obydwu – 0,5. Obliczyć prawdopodobieństwo zdania egzaminu z współczesnych koncepcji
filozofii i etyki.
Zadanie 3. Z talii 52 kart wylosowano 13. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych
kart będą
reprezentowane wszystkie wartości?
Zadanie 4. Z talii 52 kart wylosowano 13. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania 5 pików, 4
kierów, 3 trefli, 1 kara?
Zadanie 5. Rozważyć zdarzenia: F – wylosowano figurę i C – wylosowano kartę czarną z talii 52
kart.
Zweryfikować niezależność zdarzeń F i C. Policzyć prawdopodobieństwa:
a. alternatywy zdarzeń F i C,
b. zdarzenia F pod warunkiem C,
c. zdarzenia C pod warunkiem F.
Zadanie 6. Jakie jest prawdopodobieństwo, że z talii kart zarówno w pierwszym, jak i w drugim
losowaniu wyciągniemy asa, przy założeniu, że pierwsza wylosowana karta nie zostanie zwrócona?
Zadanie 7. W urnie znajduje się 7 kul białych i 3 czarne. Losowane są kolejno (bez zwracania) 3
kule. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowane zostaną:
a. 3 kule białe,
b. 2 kule białe i 1 czarna.
25 lis 14:21
Jerzy:
Sporo tego...
Zad 7)
|Ω| = 10*9*8
a)
IAI = 7*6*5
b)
|AI = 7*6*3 + 7*3*6 + 3*7*6 = 3*3*7*6
25 lis 14:27
Mila:
25 lis 22:18