4 | ||
y= | e2x−1 | |
5 |
5 | e2x | 5ye | 5ye | ||||
y = | ⇔ e2x = | ⇔ 2x = ln( | ) ⇔ | ||||
4 | e | 4 | 4 |
1 | 5ye | |||
⇔ x = | ln( | ) | ||
2 | 4 |
1 | 5x | |||
f−1(x) = | (ln | + 1) | ||
2 | 4 |
5y | ||
2x − 1 = ln | ||
4 |
5y | ||
2x= 1+ ln | ||
4 |
5y | ||
ostatecznie x = 0,5 + 0,5*ln | . ⇔ y = 0,5 + ln √5x/4 funkcja odwrotna | |
4 |
√5x | 1 | |||
No to moze jeszcze tak: f−1(x) = ln( | ) + | |||
2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |