Nierówność - pomoc w rozwiązaniu
Wiktor: Zadanie
Rozwiąż nierówność:
x3−21x−20<0
25 lis 12:38
Jerzy:
Zauważ,że x = −1 jest pierwiatkiem tego wielomianu
25 lis 12:42
'Leszek: W(x) = x3 − 21x − 20
W(−1) = 0
Podziel W(x) przez (x + 1) otrzymasz rownanie kwadratowe i rozwiaz za pomoca Δ,
nastepnie wyznacz przedzialy rozwiazania nierownosci W(x)< 0
25 lis 12:44
Jerzy:
25 lis 12:48
Wiktor: Więc:
(x2−21x−20):(x+1)=x2−21
x3+x2
−−−
(21+x)x−20
21x−21
−−−
x2+1
25 lis 12:49
Jerzy:
Naucz sie dzielić.
25 lis 12:52
Jerzy:
(x3 −21x −20):(x+1) = x2 − x − 20
25 lis 12:53
'Leszek: Wiktor ,zle dzielisz wielomian,popatrz do podrecznika dla kl.II liceum !
25 lis 12:54
Wiktor: Mam!
(x2−21x−20):(x+1)=x2−21−x
x3+x2
−−−
(−21−x)x−20
−21x−21
−−−
−x2+1
−x2−x
−−−
1+x
25 lis 12:59
Jerzy:
Dalej żle.
25 lis 13:00
Wiktor: (x2−21−x)(x+1)+1+x=x3−21x−x2+x2−21−x+1+x=x3−21x−20
Nie wiem gdzie jest błąd.
25 lis 13:05
Jerzy:
Wynik dzielenia to x2 − x − 20
25 lis 13:08
Janek191:
(x3 − 21 x − 20)*(x + 1) = x2 − x − 20
− x3 − x2
−−−−−−−−−−−−
− x2 − 21 x
x2 + x
−−−−−−−−−−−−−−
− 20 x − 20
20 x + 20
−−−−−−−−
0
25 lis 13:20
relaa:
x3 − 21x − 20 = x3 + 1 − 21x − 21 = (x + 1)(x2 − x + 1) − 21(x + 1) = (x + 1)(x2 − x − 20)
25 lis 13:26
Wiktor: Sam się tego uczę i czasami nie wiem gdzie popełniam błędy, dalej będzie tak:
x2−x−20=0
Δ=1+81
√Δ=9
x=−1
x1=−4
x2=5
25 lis 13:28
Jerzy:
Tera popatrz na wykres 12:48
25 lis 13:30
Wiktor: OK. Teraz mam kolejny problem, może mi ktoś wytłumaczyć wzór Viete'a?
W(x)=x4+ax3+bx2+cx+30
x1*x2*x3*x4=30
a=−5, b=−23 c=−3
1*(−2)*3*x4=30⇒−6*x4=30⇒x4=−5
25 lis 13:54