roziwaz
OLKA: LICZBY ZESPOLONE
25 lis 12:28
jc: Jakie jest polecenie?
25 lis 12:30
OLKA: rozwiąż
25 lis 12:38
OLKA: | (3−3i)7 | |
| ZŁA POTĘGE WPISAŁĄM W MIANOWNIKU, POWINNO BYC DO POTĘGI 7 |
| (4+4√3i)9 | |
25 lis 12:39
Jack: Albo postac tryg. z licznika i z mianownika, albo skrotem.
(3−3i)7 = 37(1−i)7 = 37((1−i)2)3(1−i) = 37(−2i)3(1−i) =
= 37(−8)(−i)(1−i) = 37*8i*(1−i) = 37*8*(i+1)
(4+4√3i)9 = 49(1+√3i)9 = 49((1+√3i)3)3 =
= 49(−8)3 = −49 * 83
25 lis 13:19
Jack: PS
Mianownik to to na dole, licznik do gory.
25 lis 13:32