Liczby zespolone
K: Rozwiaz rownanie kwadratowe
iz2+2iz+5i=0
Mam problem z deltą
Bo gdy podstawiam Δ=4i2−4*i*5i= 16
I nie wiem czy dobrze
25 lis 12:21
relaa:
iz2 + 2iz + 5i = 0
z2 + 2z + 5 = 0
z2 + 2z + 1 + 4 = 0
(z + 1)2 − (2i)2 = 0
(z + 1 − 2i)(z + 1 + 2i) = 0
25 lis 12:29
Adamm: iz
2+2iz+5i=0
z
2+2z+5=0
Δ=4−20=−16
z=−1+2i lub z=−1−2i
25 lis 12:29
jc: Podziel obie strony równania przez i.
25 lis 12:29
K: A później musze cos jeszcze liczyc czy z=−1+2i lub z=−1−2i jest rozwiązaniem równania?
25 lis 13:00
jc: Nic już nie musisz. Masz rozwiązania.
relaa i Adamm, zaczęli właśnie od podzielenia przez i.
Pisząc nie widziałem innych wypowiedzi.
25 lis 13:05
Jerzy:
To jedyne rozwiązania.
25 lis 13:05
K: Dziękuje za pomoc 😊
25 lis 13:17