Kilka zadań na studia
Slawula: Narysuj wykres funkcji y=sinx−I1/2sinx I
Rysuje wyres sin x i wykres 1/2 sinx( odbiłem go) . Co dalej z tym zrobić

?
Wyznaczyć asymptoty pionowe i ukośne funkcji
25 lis 11:22
Jerzy:
1)
Dla: 1/2sinx ≥ 0 rysujesz: y = 1/2 sinx
Dla: 1/2sinx<0 rysujesz y = 3/2sinx
25 lis 11:24
Slawula: Dlaczego rozbijam to jakby na 2 przypadki

Z technikum pamiętam ,że to się tylko odbijało
25 lis 11:38
Jerzy:
IaI = a , gdy: a ≥ 0
IaI = − a , gdy: a <0
25 lis 11:41
Jerzy:
jeśli masz rysować: I f(x) I , to wtedy rysujesz f(x) i odbijasz to, co pod osią.
25 lis 11:43
Slawula: Dziękuje bardzo już rozumiem ten wykres .Mógłbym otrzymać jakąś wskazówkę do tych asymptot

Zasade liczenia znam tylko nie wiem jak ruszyć ten przypadek.
25 lis 11:58
Jerzy:
Podejrzewasz asymptoty pionowe: x = π oraz x = 0
Teraz liczysz granice lewo i prawostronne przy x zmierzających do tych wartości.
25 lis 12:34
Slawula: Przypadek z e
Wychodzi obustroonna granica pionowa w 0
Sprawdzam ukośną i dostaje
25 lis 12:54
Jerzy:
I jakie wnioski ?
25 lis 12:58
Slawula: A w przykładzie z sinsuem przy liczeniu pionowej dostaje 00
Czyli jeśli jest to wyrażenie nieoznaczone to granica nie istnieje?
25 lis 13:00
Jerzy:
Możesz skorzystać z reguły de l'Hospitala.
25 lis 13:01
Slawula: Przypadek z e
Wniosek
a=0

?
nie ma ukośnej
25 lis 13:03
Jerzy:
Jeąli a = 0 , to może istnieć pozioma.
25 lis 13:04
Slawula: Przypadek z e
b = lim
1ex−1=0

Asymptotą poziomą jest oś x?
25 lis 13:08
Jerzy:
Tak.
25 lis 13:11
Slawula: Wyrażenie z sin
Dzięki za tą regułę , nie miałem jej na zajęciach. A prosta i pomocna

Asymptota pionowa nie istnieje.
Liczę teraz ukośną
25 lis 13:17
25 lis 13:20
Jerzy:
| | −sin(x−π) | |
a = |
| ... teraz będzie łatwiej. |
| | x−π | |
25 lis 13:25
Jerzy:
oczywiście limes
25 lis 13:25
Slawula: a=−1
25 lis 13:26
Jerzy:
Tak.
25 lis 13:27
Slawula: b=lim (−1 +x)=(−1+1)=0 ?
25 lis 13:33
Jerzy:
A skąd b = lim (−1 + x) = (−1 +1) ?
25 lis 13:36
Slawula: Przepraszam źle na pisałem .
b=lim sinxx−π−(x−π)xx−π
25 lis 13:43
Jerzy:
| | −sin(x−π) | |
Nie .. b = lim ( |
| + x) |
| | x−π | |
25 lis 13:51