układ równań, pomocy!!!
tonny88: w klasie liczącej 20 uczniów, chłopców jest więcej niż dziewczynek. 4 osoby noszą okulary,
czyli 20% chłopców i 20% dziewczyn. ile chłopców i ile dziewczyn liczy ta klasa?
11 sty 20:54
tonny88: proszę o pomoc to zadanie zz 2giej klasy gimnazjum a męcze sie i nic mi nie wychodz, oczywiście
trzeba ułożyć układ równań...
11 sty 21:02
Cedro: Powiem tak:
chłopców jest 15
dziewczyn 5
bo
15chłopców+
15dziewczyn = 4
chłopcy + dziewczyny = 20
a chłopców jest więcej niż dziewczyn i nie możemy mieć sytuacji ze mamy 1 i pół dziewczyny lub
tym podobne

dlatego szukamy wielokrotności piątki większej niż połowa (czyli 10 )
więc kolejne jest 15
11 sty 21:08
tonny88: tak to logiczne, ale jak ułożyć drugie równanie, pierwsze x+y = 20, a drugie ...
11 sty 21:09