wnioskowanie statystyczne, rachunek prawdopodobieństwa
początkujący : Zad.1 Grupę 20 zawodników podzielono na 2 zespoły, Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że każdy
z 2 najlepszych graczy jest w innym zespole?
zad.2. Dwa automaty produkują jednakowe detale, które zrzucane są na ten sam przenośnik
taśmowy. Produkcja pierwszego automatu jest 2x większa od 2 automatu. 1 automat produkuje 60%
detali 1 jakości a 2 84%. Losowo wybrany detal z przenośnika okazał się pierwszej jakości.
Znaleźć prawdopodobieństwo tego,że ten detal został wyprodukowany przez 1 automat.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań!
25 lis 11:18
Janek191:
Na dwa równe zespoły ?
25 lis 13:10
początkujący: tak na dwa różne
25 lis 17:04
Mila:
1)
Zakładam, że zespoły są równoliczne.
A− każdy z 2 najlepszych graczy jest w innym zespole.
| | 18! | | 10!*10! | | 10*10 | | 10 | |
=2* |
| * |
| =2* |
| = |
| |
| | 9!*9! | | 20! | | 19*20 | | 19 | |
25 lis 19:58
Mila:
2)
D
1− wybrano detal jakości pierwszej
D
1∩A
1− losowo wybrano detal I jakości i wyprodukowany przez pierwszy automat
| | 2 | | 1 | |
P(D1)= |
| *0.6+ |
| *0.84=0.68 |
| | 3 | | 3 | |
| | 0.4 | | 40 | | 10 | |
P(A1/D1)= |
| = |
| = |
| |
| | 0.68 | | 68 | | 17 | |
25 lis 20:11