Zadanie mikołajkowe
Piotrek: Na kanale Numberphile pojawił się ostatnio taki filmik
https://www.youtube.com/watch?v=5kC5k5QBqcc
Każdy z nas zna szkolne losowanie na mikołajki

Zasady są takie: każdy losuje po kolei osobę, której ma kupić prezent. Jeśli wylosujemy siebie
los trafia z powrotem do kapelusza, my losujemy ponownie, później kolejna osoba i tak dalej aż
do wyczerpania losów.
Problem jest następujący: jakie jest prawdopodobieństwo, że gdy losuje 20 osób w kapeluszu
zostanie ostatni los, ostatnia osoba trafi na siebie a losowanie trzeba będzie powtórzyć?
Np. jeśli mamy 3 osoby A,B,C mamy 6 przypadków losowań, jednak tylko 3 z nich są prawidłowe
Obrazki jak nasze drzewko wygląda −
http://i.imgur.com/jyud528.png
http://i.imgur.com/UUADl2W.png
Zaczynamy, A losuje
1. A−>B−>C − nie bierzemy pod uwagę, ponieważ A wyciągnął siebie
2. A−>C−>B − tak samo, odrzucamy, A wyciągnął siebie
3. B−>C−>A − losowanie udane, prawdopodbieństwo 1/2*1/2 = 25%
4.
B−>A−>C − KLOPS!

Losowanie należy powtórzyć. C jako ostatni wyciągnął siebie,
losowanie do powtórzenia (prawdopodobieństwo zajścia 25%)
5. C−>A−>B − losowanie udane, szansa takiego zdarzenia 50%
6. C−>B−>A − również odrzucamy, B wyciągnął siebie
Czyli, dla 3 osób losowanie trzeba będzie powtórzyć w 25%.
(widzimy, że jeśli A wyciągnie B, to B może wyciągnąć tylko C jak w przypadku nr 3. Natomiast
jak A wybierze C, no to już wtedy osoba B ma 2 opcje

)
Teraz tak. W filmie pada stwierdzenie, ze gdy mamy 20 osób losowanie trzeba będzie powtórzyć w
4%, natomiast nie potrafię do tego dojść.
Stworzyłem sobie drzewko dla 4 osób A,B,C,D
W takim przypadku niepowodzenie wyszło w 5/36 ~ 14%
Mamy 4! = 24 dróg
Jednak od razu odrzucamy przypadki, kiedy A wylosuje siebie. Odpada 6 dróg [n!(1−
1n)]
Narysowałem te 18 pozostałych dróg drzewka z któych musiałem odliczyć przypadki gdzie osoby w
kolejnych etapach wylosowały siebie, czyli
BACD
BDCA
CBAD
CBDA
DACB
DBAC
DBCA
Ostatecznie zostało 11 dróg. Z czego D wylosował siebie jako ostatni w przypadkach B,C,A,D oraz
C,A,B,D
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(B,C,A,D)= |
| * |
| * |
| = |
| |
| 3 | | 3 | | 2 | | 18 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(C,A,B,D) = |
| * |
| * |
| = |
| |
| 3 | | 2 | | 2 | | 12 | |
1 | | 1 | | 5 | |
| + |
| = |
| . Czyli dla 4 osób losowanie do powtórki w około 14% przypadków. |
18 | | 12 | | 36 | |
Oczywiście rysowanie drzewek dla 20 osób jest niewykonalne

Jak to sprawnie policzyć, macie
jakiś pomysł?