Granica funkcji
dars: Zbadaj, czy istnieje granice funkcji e punkcie x=−2 (jeżeli istnieje − wyznacz ją)
| | 3x + 7 | | x+1 | |
f(x) = ( |
| ) do potęgi |
| |
| | x + 3 | | x+2 | |
Błagam o pomoc i w miarę szczegółowe rozwiązanie zadania, bo męcze się już z nim dłuższy czas.
25 lis 00:59
'Leszek: Granica wynosi 1
| | x+1 | |
Poniewaz f(−2) = (1)y, gdzie y = |
| dla x → − 2 |
| | x+2 | |
Czyli
lim y = −
∞ dla x → −2
+ oraz lim y = +
∞ dla x → − 2
−
25 lis 08:52
Jerzy:
Hmmm ... 1∞ = 1 ?
25 lis 08:57
'Leszek: Tak , przeciez to nie jest symbol nieoznaczony z ta jedynka,jeat to 1w sensie arytmetycznym,
f(−2) = 1 , a nie f(−2) →1
25 lis 09:16
Janek191:
25 lis 09:16
Jerzy:
1∞ , to symbol nieoznaczony.
25 lis 09:19
'Leszek: SORRY P.Jerzy ale tylko w sensie granicznym gdy jakies wyrazenie → 1
| | 3x+7 | |
Tutaj wartosc wyrazenia |
| = 1 dla x = − 2 , a nie dazy do 1 |
| | x+3 | |
Sadze ,ze w tresci zadania jest jakis blad!
25 lis 09:23
Jerzy:
| | 1 | | 3x+7 | | x+1 | |
Granica na pewno nie wynosi |
| , bo wtedy lim |
| *ln( |
| ) |
| | e2 | | x+3 | | x+2 | |
musiałby dążyć do −2 , a tak nie jest.
25 lis 09:26
'Leszek: Prosze zastosowac metode Heinego i otrzymacie Panowie wynik ktory podalem.
25 lis 09:33
jc: Wynik 'Leszka jest poprawny.
Jerzy, logarytm powinien stać przy pierwszym ułamku.
25 lis 09:42
Jerzy:
Faktycznie .... odwróciłem
25 lis 09:44