matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
debil :
Granica
1
1
lim (
−
sinx
x
x−>0
24 lis 23:47
Jack:
1
x
1
x
1
1
lim (
*
−
) = lim (
*
−
)
sinx
x
x
sinx
x
x
24 lis 23:53
debil :
A metodą de L'Hospitala?
24 lis 23:55
Jack:
1
1
x − sinx
−
=
sinx
x
x*sinx
x − sinx
1 − cosx
lim
= lim
=
x*sinx
sinx + x*cosx
sinx
0
= lim
=
= 0
cosx+cosx−x*sinx
1+1−0
25 lis 00:07
debil :
Dzięki
25 lis 00:12