Geometria analityczna
Maturzysta : Witam, proszę uprzejmie o wyjaśnienie mi tego zadania. Nie ukrywam iż geometria analityczna nie
jest moja mocna strona. W trójkącie rownoramiennym abc gdzie ac=BC podstawa zawiera się w
prostej p: 3x−7y+35=0 natomiast ramię BC w prostej z: 5x−2y−19=0. Wyznaczyć równanie prostej w
której jest zawarty bok ac jeżeli punkt p(−2,0) należy do boku ac.
24 lis 23:14
Mila:
| | 3 | |
p: 3x−7y+35=0 y= |
| x+5 punkty wykresu (0,5) ,(7,8) |
| | 7 | |
| | 5 | | 19 | |
z: 5x−2y−19=0 , y= |
| x− |
| |
| | 2 | | 2 | |
AB− podstawa
Kąty ostre przy przy podstawie są równe.
Prosta AC:
m: y=ax+b i (−2,0) ∊M⇔
−2a+b=0, b=2a
m: y=ax+2a
Kąt między prostymi p i z:
Kąt między prostymi p i m
| | | |
1= |
| i Wsp. kierunkowy AC <0 |
| | | |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
1+ |
| a= |
| −a lub 1+ |
| a=a− |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
| | 2 | | 5 | |
a=− |
| lub a= |
| ( to prosta || do z) |
| | 5 | | 2 | |
| | 2 | | 4 | |
m: y=− |
| x− |
| równanie kierunkowe |
| | 5 | | 5 | |
⇔
m: 2x+5y+4=0 równanie ogólne.
Możesz sprawdzić czy |AC|=|BC|
24 lis 23:59
Eta:

Podobnie ......
tgα=.... =1 ⇒ α= 45
o to trójkąt ABC jest prostokątny i równoramienny
więc proste BC ⊥AC
| | 5 | | 2 | |
ich współczynniki kierunkowe : aBC= |
| , aAC=− |
| i P(−2,0)∊AC |
| | 2 | | 5 | |
| | 2 | |
prosta AC : y=− |
| (x+2) / *5 |
| | 5 | |
AC:
2x+5y+4=0
25 lis 01:09