wielomiany, dzielenie
anakin: dwa zadanka, podpowie ktoś coś, albo rozwiąże i mniej więcej napisze co i jak?
1. Oblicz dla jakich wartości parametru m liczba x0 jest pierwiastkiem wielomianu W, gdy
a) w(x) = x3 + x2 + mx + 1 x0 = −1
b) w(x) = −2x3 + x2 − mx + 3 x0 = 3
2. Oblicz, dla jakich wartości parametrów a i b wielomian W(x) = x3 − 2x2 + ax + b jest
podzielny przez dwumiany x−4 i x+1
24 lis 22:43
Ajtek:
Zad. 1.
a)W(−1)=0
b)W(3)=0
Zad. 2 Układ równań:
W(4)=0 i W(−1)=0
I działasz.
24 lis 22:46
piotr: 1a) w(−1) = −m + 1 = 0 ⇒ m = 1
1b) w(3) = −54+9−3m+3 = 0 ⇒ m = −14
24 lis 22:47