matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu z liczbą e
Ewa:
Proszę o pomoc w obliczeniu granicy, n dąży do nieskończoności.
2
a) (1+
)
(
0,5n−2)
n
Rozwiązanie to "e".
3
b) (1−
)
(
n+1)
n
1
Rozwiązanie to "
"
e
3
24 lis 22:29
Janek191:
2
n
2
a
n
= ( 1 +
)
0,5 n − 2
= (
)
2
*[(1 +
)
n
]
0,5
n
n +2
n
więc lim a
n
= 1* [e
2
]
0,5
= e n→
∞
25 lis 08:26
Janek191:
3
3
3
b) a
n
=(1 −
)
n+1
= ( 1 −
)
1
*(1 −
)
n
n
n
n
więc
1
lim a
n
= 1* e
−3
=
e
3
n→
∞
25 lis 08:28