Wyrazy dodatnie ciągu
Raf98: Proszę o pomoc z zadaniem

Ile wyrazow dodatnich ma ciag an=3(5−n)(6+n)? Podaj najwiekszy z nich.
24 lis 22:24
Jolanta: 3(5−n)(6+n) >0
wymnóż narysuj parabolę
24 lis 22:28
Jolanta: nie mnóż 3(5−n)(6+n)=0
n=5 n=−6
parabola i n ≥1 n∊N
24 lis 22:32
Jolanta:

gdybyśmy mnożyli to mamy −n
2 czyli parabola ma ramiona w dół
n={1,2,3,4,}
24 lis 22:41
Jolanta: policz ile wynosi a1 i a4
24 lis 22:42
Raf98: Czyli od czego zacząć? Dziękuję za odpowiedź.
24 lis 22:43
Jolanta: Rozumiesz do tej pory ? czy masz jakieś pytanie
24 lis 22:46
Raf98: Nie wiem za bardzo w jaki sposób to policzyć
24 lis 22:46
Jolanta: a wiesz co to jest an a co n ?
24 lis 22:47
Raf98: an to wzór ciągu, a n to kolejne jego liczby?
24 lis 22:49
Eta:

a
1, a
2, a
3, a
4 są dodatnie
24 lis 22:49
Jolanta: 1,3,5,7,9,11,13,15..
to jest cią arytmetyczny ma stałą różnicę r=2
na 3 miejscu czyli n=3 jest 5 czyli a3=5 rozumiesz ?
24 lis 22:52
Jolanta: wyobraz sobie piłkarzy stojących w kolejce po napoje.Każdy zajmuje jkieś miejsce i to jest n
.Dlatego n nie może być ani ujemne ani zero
24 lis 22:56
Raf98: No tak, ale nie potrafiłem na to spojrzeć w ten sposób mając przed sobą wzór z początku
zadania. Czy to całe zadanie? Jeszcze raz Dziękuję
24 lis 23:00
Jolanta: Raf pózno jest odpowiadaj czy rozumiesz
piłkarze stoją pierwszy drugi ,trzeci czwarty n=1 n=2 n=3 n=4
na koszulkach mają numery zgodnie ze wzorem an=3(5−n)(6+n)
Masz odpowiedzieć,który numer jet najwiekszy.Numery mogą być coraz wieksze albo coraz mniejsze
dlatego trzeba policzyć a1 czyli numer na koszulce pierwszego piłkarza i a4 czyli numer
czwartego w klejce
24 lis 23:02
Raf98: Odp: ciąg ma 4 wyrazy dodatnie, najwyższa wartość wyrazu wynosi 4?
24 lis 23:03
Raf98: Aaaa najwyższy jest a4, tylko policzyć, już chyba sobie poradzę, dziękuję dobranoc
24 lis 23:04
Jolanta: nie podstawiamu do wzoru za n 1 i liczymy
a1=3(5−1)(6+1)=
24 lis 23:04
Eta:
a4= 3(5−4)(6+4)=.....
24 lis 23:05
Jolanta: a 4=3(5−4)(6+4)=30
ciąg jest malejący a1jest największe
24 lis 23:07
Eta:
ale ten ciąg jest malejący
więc największą wartość przyjmuje wyraz a1
a1= 3(5−1)(6+1)=...
24 lis 23:08
Raf98: Dziękuję, już wszystko jasne
24 lis 23:09
Jolanta:
24 lis 23:10
piotr: wyrazy ciągu są ponumerowane i mają numer równy n
wzór na an wyraża wartość wyrazu ciągu o numerze n
dany ciąg ma dodatnie wyrazy dla n = 1, n =2, n=3, n=4
a5 jest zero, wszystkie następne są ujemne
24 lis 23:11