Wykres funkcji kwadratowej 2x-x^2
TeraY: Dany jest wzór funkcji kwadratowej f(x)=2x−x
2
Naszkicuj wykres funkcji kwadratowej i określ
a) zbiór wartości funkcji
b)kiedy przyjmuje wartości dodatnie
c)miejsca zerowe funkcji.
Proszę o narysowanie lub po prostu wytłumaczenie jak to narysować.
Z góry dziękuję bardzo.
Pozdrawiam
24 lis 22:10
Jolanta: zrob tabelkę wybierz np x=−3 ,−2 , −1 , 0 1,2 ,3
wylicz y podstawiając x do f(x)=−x2+2x
24 lis 22:14
TeraY: Z wykresu już wszystko sobie odczytam, po prostu nie wiem jak tą funkcję narysować.
24 lis 22:15
Jolanta: ile wynosi y dla x=−3 ?
24 lis 22:17
TeraY: Y wynosi 15
−3
2+2*3=15
Raczej wszystko dobrze teraz liczę ?
24 lis 22:21
5-latek:

To wykres tej funkcji
24 lis 22:22
Jolanta: zamiast f(x) mozna napisać y=2x−x2
x=−3 y=2*(−3)−(−3)2=−6−9=−15
x=−2 y=2*(−2)−(−2)2=−4−4=−8
x=−1 y=
24 lis 22:22
Jolanta: −15 a nie 15 może dlatego nie wychodziło
24 lis 22:23
TeraY: Okej czyli przy swoim zgubiłem minusa jednego

Powinno być −(−3)
2+((2*(−3))=15
Dziękuje wszystkim bardzo, już sobie z wszystkim poradziłem
24 lis 22:25
TeraY: −(−3)2+((2*(−3))=−15
24 lis 22:25
Jolanta:
24 lis 22:27