Oblicz
kasia: Jak to obliczyć : 2
6/5 /2
3/2= 2
−3/10
11 sty 20:45
bartek: Ale co chcesz tu obliczac jak to jest obliczone

?
11 sty 20:49
kasia: tak
11 sty 20:52
Cedro: Dobrze jest policzone
11 sty 20:53
kasia: ale jak to obliczyć
11 sty 20:54
tonny88: jeśli dzieliśz liczby potęgowe o tej samej podstawie to przepisujesz podstawę a wykładniki
odejmujesz od siebie, cczyli 6/5 −3/2 = ... wspólny mianownik ... = 12/10 − 15/10 = −3/10
11 sty 20:58
bartek: skoro w dzialaniu masz takie same podsawy (2) to przy dzieleniu nalezy odjac wykladniki. W tym
celu nalezy je sprowadzic do wspolnego mianownika
65−32=1210−1510=−310
11 sty 20:58
kasia: dzięki
11 sty 20:59