Oblicz
Przsemo: 2cos(2x)≥−1
Może mi ktoś pomóc zrobić to zadanie krok po kroku bo nie jestem pewien rozwiązania.
24 lis 21:58
Jack:
dzielac obustronnie przez 2
podstawiajac t = 2x
gdy znajdziemy przedzial dla t, to dla x tez bez problemu znajdziemy
24 lis 22:06
Przsemo: To jeszcze rozumiem ale wynik mi wychodzi od −512 do 512 więc trochę kiepsko. Gdzieś
robię błąd ale nie wiem gdzie:(
24 lis 22:13
PW:

| | 1 | |
Rysujesz wykres cos(u) dla u∊<0, 2π) i czerwoną przerywaną linię y = − |
| . Nie nadają się |
| | 2 | |
tylko te x, które są zawarte między a i b.
| | 1 | | 1 | |
Jeżeli wiesz, dla jakiego a jest cosa = − |
| i dla jakiego b jest cosb = − |
| , to |
| | 2 | | 2 | |
zadanie rozwiązane (widoczne przedziały przesuwamy o wielokrotność okresu).
24 lis 22:14
Przsemo: Już odkryłem błąd π2 odejmowałem π3. Wynik to będzie <−π3+kπ ; π3+kπ>
zgadza się?
24 lis 22:20
Jack:
| | 1 | |
cosinus przyjmuje wartosc − |
| dla : |
| | 2 | |
(180−60) oraz (180+60)
czyli dla 120 oraz 240 stopni,
| | 2 | | 4 | |
czyli |
| π oraz dla |
| π |
| | 3 | | 3 | |
zatem
| | 2 | | 2 | |
t ∊ <− |
| π + 2kπ; |
| π + 2kπ> |
| | 3 | | 3 | |
zatem
| | 2 | | 2 | |
t ≥ − |
| π + 2kπ i t ≤ |
| π + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
2x ≥ − |
| π + 2kπ i 2x ≤ |
| π + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
wyznacz x...
24 lis 22:23
PW: Nie rozumiem. Jeżeli chcesz korzystać z pomocy, to nawiązuj dialog ze mną, a nie ze sobą.
24 lis 22:25
PW: To nie do Ciebie, Jack. Twój wybór przedziału jest nawet lepszy, bo jedna seria rozwiązań
i nie trzeba nic tłumaczyć..
24 lis 22:29
Przsemo: Dziękuję. PW bardziej od rozwiązania chciałem znaleźć miejsce w którym robię notorycznie błąd,
teraz znalazłem więc już raczej nie będę go powielał.Jeszcze raz dzięki, robicie świetną
robotę.
24 lis 22:34
PW:
24 lis 22:41