Oblicz granicę ciągu
Termit: Oblicz granicę ciągu
an = n√1+1/2+1/3+...+1/n
W odpowiedziach jest 1. Nie wiem, co zrobić pod pierwiastkiem
24 lis 21:56
Adamm: 1≤an≤n√n
twierdzenie o 3 ciągach
24 lis 21:59
Jack:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1 + |
| + |
| + ... + |
| to nic innego jak szereg harmoniczny ktory jest rozbiezny |
| | n | | 3 | | n | |
do
∞
jednakze
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
n√1 + |
| + |
| + ... + |
| = (1 + |
| + |
| + ... + |
| )1/n |
| | n | | 3 | | n | | n | | 3 | | n | |
gdy n−>
∞ to 1/n −>0
zatem wszystko pod pierwiastkiem −> 0
a cokolwiek do
0 = 1
zatem odp. 1
24 lis 21:59
Adamm: (n
n)
1/n Jack
24 lis 22:01
Jack: nie bylo tematu, glupoty pisze...
24 lis 22:01
Termit: Nie pomyślałem o trzech ciągach.
Dziękuję bardzo
24 lis 22:02
jc: To spróbujcie to znaleźć granicę tego ciągu (nn / n!)1/n
(też bym użył 3 ciągów).
24 lis 22:05
Adamm: jc, a ty masz jakiś pomysł na ten ciąg? jeśli tak to mogę prosić o podpowiedź?
24 lis 22:29
jc:
an=(1+1/n)n < e < (1+1/n)n+1 = bn
a1 a2 a3 ... an < en
b1 b2 b3 ... bn > en
czy jakoś tak...
Podobne iloczyny pojawiły się na forum wczoraj lub przedwczoraj.
24 lis 23:12