Rozkład na rzeczywiste ułamki proste
Karolina: Funkcję wymierną rozłożyć na rzeczywiste ułamki proste:
x
2/x
3+x
2−4x−4
dół rozłożyłam tak (x+1)(x+2)(x−2), nie wiem co zrobić z górą. Proszę o pomoc
24 lis 21:32
seksuolog:
"dół rozłożyłam"

a górą ?.........trzeba się "całować"
24 lis 21:34
Adamm: | x2 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (x+1)(x+2)(x−2) | | x+1 | | x+2 | | x−2 | |
24 lis 21:35
Eta:
Mila ... tylko mnie przypadkiem nie zablokuj
24 lis 21:36
Karolina: A jak ma policzyć A,B i C?
24 lis 21:37
jc: Ciekawe jak? x3=x3
24 lis 21:39
Karolina: @jc nie rozumiem. Czyli np. x2/x+1 itd?
24 lis 21:45
Adamm: Karolina, jc nie podoba się zapis (oczywiście to jest uzasadnione), dlatego tak
napisał,
zignoruj to
24 lis 21:47
Karolina: Adamm Ok, więc jak obliczyć licznik?
24 lis 21:52
Adamm: patrz na post 21:35, pomnóż obustronnie przez (x+1)(x+2)(x−2) i skorzystaj z równości
wielomianów (wielomiany są równe gdy mają takie same stopnie oraz współczynniki)
24 lis 21:54
Adamm: i wyznacz A, B, C, podstaw i rozwiązane
24 lis 21:54
jc: Możesz ignorować, ale nie zdziw się, gdy dostaniesz ndst, bo źle zrozumiesz zadanie.
Widziałem takie prace, choć do głowy nie przyszło, że ktoś nie zna podstawowej
notacji matematycznej.
24 lis 21:55
Karolina: jc więc jakbyś to zapisała?
24 lis 22:05
jc: Wystarczy nawias x
2/(x
3+x
2−4x−4)
Przy okazji
| x2 | | (x2−4)+4 | |
| = |
| |
| (x+1)(x2−4) | | (x+1)(x2−4) | |
| | 1 | | 4 | |
= |
| − |
| |
| | x+1 | | (x+1)(x−2)(x+2) | |
| 4 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| (x+1)(x−2)(x+2) | | x+1 | | x−2 | | x+2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ( |
| − |
| ) − ( |
| − |
| ) |
| | 3 | | x−2 | | x+1 | | x+1 | | x+2 | |
Zbierasz wszystko razem i masz rozkład (sprawdź, mogłem coś pomylić).
24 lis 22:14
Karolina: Ok, dziękuję
24 lis 22:30
Mila:
| x2 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| ⇔ |
| (x+1)*(x+2)*(x−2) | | x+1 | | x+2 | | x−2 | |
x
2=A*(x+2)*(x−2)+B*(x+1)*(x−2)+C*(x+1)*(x+2)
Wybieram takie wartości x, aby łatwo obliczyć A,B,C
x=−1
L=(−1)
2=1
| | 1 | |
P=A*(−1+2)*(−1−2)+B*0+C*0=−3A⇒−3A=1⇔A=− |
| |
| | 3 | |
x=2
L=2
2=4
| | 1 | |
P=A*0+B*0+C*(2+1)*(2+2)=12C⇒12C=4⇔C= |
| |
| | 3 | |
x=−2
L=4, P=A*0+B*(−2+1)*(−2−2)+C*0=4B=4⇔B=1
| x2 | | −1/3 | | 1 | | 1/3 | |
| = |
| + |
| + |
| = |
| (x+1)*(x+2)*(x−2) | | x+1 | | x+2 | | x−2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=− |
| + |
| + |
| |
| | 3*(x+1) | | x+2 | | 3*(x−2) | |
24 lis 23:15