Rozłóż czynniki na wielomian...
PoczątkującyGimnazjalista: Witam ponownie, przerabiam sobie książkę Andrzeja Kiełbasy i w zadaniu rozszerzonym 1.6 c) mam
lekki(?) problem.
x3+x2+4x+64=(x+4)(x2−4x+16)+ x(x+4)=(x+4)(x2−3x+16) W zadaniu tak jest <<−−−
x3+x2+4x+64=(x+4)(x2−4x+16)+ x(x+4)=(x+4)(x2−4x+16) Mi wyszło tak <<−−−
I teraz pytanie czy ten x trzeba zrobić jakieś pokrętne zadanie −4x +x= −3x? może mi ktoś
wytłumaczyć "Fachowo" jak to zrobić.
24 lis 21:23
Adamm: (x+4)(x2−4x+16+x)
24 lis 21:25
PW: Po prostu wyłączyli przed nawias (x+4) w wyrażeniu
(x+4)(x2−4x+16) + (x+4)x
24 lis 21:28
Jack:
x3 + x2 + 4x + 64 = x3 + 64 + x2 + 4x = (x+4)(x2−4x+16) + x(x+4) =
= (x+4)(x2 − 4x + 16 + x) = (x+4)(x2 − 3x + 16)
nie rozumiem pytania.
24 lis 21:28
yyy:
a = (x+4)
b = (x2 − 4x + 16)
c = (x2 − 3x + 16)
Masz ab+ca, więc skoro a jest wspólne to
wyciągasz je przed nawias otrzymując a(b + c)
24 lis 21:30
Eta:
Można też tak:
x3+4x2 −3x2−12x+16x+64= x2(x+4) −3x(x+4)+16(x+4)= (x+4)(x2−3x+16)
24 lis 21:31
PoczątkującyGimnazjalista: Ah okey (x+4) przepisujemy i po prostu wsadzamy + do trójmianu kwadratowego, zapamiętam
24 lis 21:32
PoczątkującyGimnazjalista: +x
24 lis 21:35
Jack:
a * b + a * c = a(b+c)
24 lis 21:45