ds
Alek: Mam problem z zapisem
X jest liczbą pierwszą
I teraz jakiego kwantyfikatora użyć ? Że dla wszystkich liczb y i x, czy istnieje taka liczba,
która jest pierwsza?
∃∃ ( x = yz => y=1 v z=x)

y z
24 lis 21:20
jc: Dla każdego y, z
jeśli x=yz, to y=1 lub z=1
24 lis 21:25
Alek: Na wykładach napisał tak, ale nie byłem pewien, na pewno jc
24 lis 21:28
Alek: To znaczy napisał, że istnieje taki y , istnieje taki z
24 lis 21:29
Alek: W ogóle to jest takie nieścisłe, że raz tak albo tak mi się wydaje
24 lis 21:29
Alek: Czyli wprowadził nas w błąd
24 lis 21:32
jc: Czasami każdemu może się coś pomylić...
Gdyby było "istnieje", to każda liczba byłaby pierwsza.
x=6, y=1, z =6
6 =1*6 ⇒ 1=1 lub 6=6
A nawet tak (y=5, z=7)
6=5*7 ⇒1=5 lub 7=6
Każda z implikacji jest prawdziwa.
24 lis 21:36